D.O. Saimaa perusti oman akatemian
D.O. Saimaa -merkki takaa eteläsavolaisen ruuan laadun. Nyt laatua varmistamaan on perustettu myös Saimaa Academy of Gastronomy -koulutus.
Ruralia-instituutti on mukana Saimaa Academy of Gastronomy -hankkeessa. Kurssitusta yrityksille tarjoavat muun muassa Otavassa toimiva Kappelin Juustola ja lammastila Putkisalon Kartano Rantasalmelta.
– Kurssitusta on tarjolla kaupan, ravintoloiden ja jalostajien palveluksessa oleville ammattilaisille. Pelkästään katselemalla tieto ei siirry, vaan kursseilla opiskellaan pienryhmissä, sanoo tutkija Inna Kopoteva Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.
Kurssitus on jo tuottanut hedelmää. Kopoteva sanoo, että juustokurssin jälkeen yksi yritys on alkanut tuottaman sinihomejuustoa. Lammaskurssi taasen poiki kiinnostusta lammastuotteita kohtaan pääkaupunkiseudulla.
– Akatemian osallistujia tulee muualtakin kuin Etelä-Savosta, mikä on oikein hyvä asia. Sitä kautta tietoa leviää tehokkaasti ympäri Suomen.
Opetus jatkuu 4-6 hengen ryhmissä. Vuoden 2025 aikana Nilkko Brewing järjestää olutkurssin Mäntyharjussa. Tulossa on myös vihanneskurssi, luomumarja- ja sienikurssit, omat tilaisuudet viineille ja leipomotuotteille sekä yleinen keittiökurssi.
– Pienryhmät ovat hyviä, koska ajatus on, että kurssilaiset osallistuvat aktiivisesti. Esimerkiksi juustokoulutuksessa on tarkoitus ottaa koko valmistusprosessi haltuun.
Kopoteva sanoo, että ammattilaiset valmentavat osallistujia niin, että näiden on helppo jakaa tietoa eteenpäin kaupoissaan ja ravintoloissaan.
– Kurssille Helsingistä saapuneet juustokauppiaat olivat todella tyytyväisiä, kun voivat kertoa asiakkailleen otavalaisen juuston tarinan, miten se on valmistettu ja mistä se tulee.
Koulutushankkeessa on vahvasti mukana keittiömestari Ilkka Arvola
– Kurssitus on sujunut Ilkan johdolla oikein hyvin, Kopoteva toteaa.
Lyhenne D.O. tulee englannin kielen sanoista ”designation of origin”. Merkki kertoo siitä, että tuote on valmistettu huolella paikallisista, laadukkaista raaka-aineista.
Tulevaisuutta ajatellen Kopotevalla on toive. Nykyinen hanke loppuu huhtikuussa 2025. D.O. Saimaalle hankepohja ei ole paras mahdollinen, koska hankkeiden väliin jää katveaikoja.
– Olisi hyvä, jos D.O. Saimaalle saataisiin jatkuva perusrahoitus. Nykyisellä hankepohjalla tulee säännöllisesti epävarmuutta rahoituksen jatkuvuudesta.
Teksti:Tapio Honkamaa