International Mikkeli Day IMD

IMD 2023

Kuvassa Vuoden 2023 Kansainvälinen mikkeliläinen palkinnon saaneen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan puolesta oikealla MLL Järvi-Suomen piirin tukihenkilötoiminnan koordinaattori Iris Damstén sekä vasemmalla vapaaehtoisena toimiva Sonja Miettinen. Kuva Ulla Jurvanen.

Kansainvälinen mikkeliläinen 2023 –tunnustus MLL:n Järvi-Suomen piirin Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnalle

Vuoden 2023 Kansainvälinen mikkeliläinen on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta. Maahanmuuttajaäidit kokevat usein yksinäisyyttä, koska heidän läheisensä saattavat olla kaukana ja sosiaaliset verkostot voivat olla heikot.  Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan tavoitteena on edistää maahanmuuttajaäitien kotoutumista, kielen oppimista ja tunnetta siitä, että he ovat osa suomalaista yhteiskuntaa. Ystäväksi voi ruveta kuka tahansa täysi-ikäinen, joka haluaa oppia uudesta kulttuurista ja toimia tärkeänä linkkinä uuden ystävän kotoutumisessa Ystävät tapaavat toisiaan arkisissa merkeissä joko lasten kanssa tai ilman. Aikaa voi viettää esimerkiksi jommankumman kotona, puistossa tai kirjastossa. Tapaamisia on pari kertaa kuukaudessa tai sen mukaan, mikä kenellekin sopii.

  • Olemme MLL:n Järvi-Suomen piirissä erittäin kiitollisia siitä, että MLL:n vapaaehtoisten tekemä merkityksellinen työ maahanmuuttajaäitien kotoutumisen ja kielen oppimisen edistämiseksi on huomattu Mikkelissä. Vapaaehtoisemme tekevät työtä täydellä sydämellä ja ovat omalla esimerkillään lisänneet kulttuurienvälistä kohtaamista ja luoneet maahanmuuttajaäideille ja heidän lapsilleen tunteen siitä, että heidät toivotetaan tervetulleiksi heidän uuteen kotiinsa, Mikkeliin. Vaikka toiminta alkaakin vapaaehtoisuudesta, ovat vapaaehtoiset ja äidit tulleet todellisiksi ystäviksi. Näin ollen on siirrytty auttamisesta ja tukemisesta tasavertaiseksi rinnalla kulkijaksi, mikä on tärkeää perheiden osallisuuden vahvistamisen kannalta, MLL Järvi-Suomen piirin tukihenkilötoiminnan koordinaattori Iris Damstén kertoo.

Kansainvälinen mikkeliläinen -tunnustus myönnettiin seitsemättä kertaa ja valinnan teki International Mikkeli Day -toimikunta, johon kuuluu Mikkelin kaupungin, Kansainvälinen Mikkeli ry:n sekä alueen toisen- ja korkea-asteen oppilaitosten edustajia. Tunnustus kansainvälisestä työstä myönnetään henkilölle, joka on edistänyt pohjoismaisia arvoja ja yhdenvertaisuutta, ansioitunut taloudellisen hyvinvoinnin lisäämisessä tai vähentänyt rasismia ja syrjintää omilla teoillaan ja esimerkillään.

Yhdennentoista IMD-päivän toteutuksessa olivat mukana kaikki Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitokset sekä Mikkelin kaupunki. Myös muita alueen kansainvälisyystoimijoita osallistui tapahtuman toteutukseen.

Lisätietoja:

International Mikkeli Day 9.11.2023 klo 12-16

IMD-tapahtumaa vietetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa. Tapahtuman tähtivieraana on taiteilija, keittiömestari Kozeen Shiwan. Shiwan puhuu kansainvälisyydestä ja Stellassa nähdään ruokademo hänen kuuluisasta kuningasperunastaan. Lisäksi tilaisuudessa julkistetaan Kansainvälinen mikkeliläinen 2023. Ohjelmassa on tanssi- ja musiikkiesityksiä, puheenvuoroja kansainvälisyydestä sekä kansallispukuja ja kulttuuriasuja eri maista.

  • Tähtivieraana taiteilija, keittiömestari Kozeen Shiwan
  • Kansainvälinen mikkeliläinen 2023
  • Kansallispukuja ja kulttuuriasuja eri maista
  • Tanssi- ja musiikkiesityksiä

Tapahtumaa toteuttavat kaikki Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitokset sekä Mikkelin kaupunki ja Monikulttuurityö Mimosa ry.

Kauppakeskus Stellassa pidettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

 

Ohjelma 2023

INTERNATIONAL MIKKELI DAY ”IMD”
torstaina 9.11.2023 klo 12-16
Kauppakeskus Stellan tähtitorilla 

Juontajina Maria Garcia Sierra ja Felicia Sahi
Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelma 

12.00 Tilaisuuden avaus / Sivistysjohtaja Virpi Siekkinen, Mikkelin kaupunki 

12.05 Päiväkoti Enkun lapsiryhmän musiikkiesitys 

12.10 Kokemuksia työskentelystä ulkomailla / Sairaanhoitaja Ville Koski, Eloisa 

12.20 Mitä ovat Mikkelin kaupungin kotoutumispalvelut?
Kotoutumiskoordinaattori Riitta Lappi ja kotoutumisohjaaja Enrique Tessieri, Konserni- ja elinvoimapalvelut 

12.35 Kansainvälisen nuorten kahvilan esittely  

12.40 Koulutusta ja työharjoittelua maahan muuttaneille
Projektipäällikkö Johanna Pirinen, OSUMA-hanke XAMK Juvenia 

12.50 Tekoälyn mahdollisuudet / Opettaja Lauri Ylä-Jussila, Otavan Opisto 

13.05 Metatavun kokemuksia kansainvälisistä rekrytoinneista
Toimitusjohtaja Mikko Lampi ja nuorempi ohjelmistokehittäjä Josh Dallos 

13.15 Kansainvälisyys Mikkelin lukiossa 

13.35 What to do in Mikkeli – Mikkelin aktiviteetit englanniksi
Lilian Pulli Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelma 

13.45 Räppäri Chokko ja Dj Aleksi esiintyvät 

14.00 Kultahampainen huippukokki Kozeen Shiwan ja kuningasperuna 

15.00 Mikkeli International Community / Ezekiel Kuhoga  

15.10 Musiikkia, tanssia ja asuja eri puolilta maailmaa / Monikulttuurikeskus Mimosa

15.40 Musiikkiesitys 
Julia ja Pinja Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelma

15.50 Kansainvälinen mikkeliläinen 2023 –julkistus ja puhe
Sivistysjohtaja Virpi Siekkinen, Mikkelin kaupunki 

– Oikeudet muutoksiin pidätetään –

 

IMD2022

Kansainvälinen mikkeliläinen 2022 –tunnustus tanssinopettaja Samir Ataeille
Vuoden 2022 Kansainvälinen mikkeliläinen on Samir Ataei. Tunnustus myönnettiin Samir Ataeille hänen työstään mikkeliläisten lasten ja nuorten liikunnallisuuden hyväksi.
– On kunnia saada Kansainvälinen mikkeliläinen tunnustus ja on todella hienoa, että toimikunnan henkilöt näkevät työni merkityksellisen. Mikkeliläisten hyvinvointi ja sen edistäminen merkitsee minulle paljon. Kansainvälisyys tarkoittaa minulle mahdollisuutta. Se tuo uusia näkökulmia, joita voidaan hyödyntää työllisyyden, taiteen ja hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo Samir Ataei tunnustuksestaan.
Afganistanista kotoisin oleva Samir Ataei on asunut Suomessa vuodesta 2002 lähtien. Ataei ihastui Suomeen ja oppi suomen kielen nopeasti ja sanoo tulleensa kohdelluksi hyvin Suomessa ja kokee olevansa Suomelle velkaa.
– Vanha suomalainen väestö on tehnyt tosi paljon töitä sen eteen, että Suomi on näin mahtava kuin se nyt on. Nyt on meidän, minun ja muiden suomalaisten – tai jos minua pidetään ulkomaalaisena niin se on ok, mutta nyt on meidän vuoromme oikeasti tehdä töitä sen eteen, että tulevaisuudessa meidän lapsillamme on yhtä mahtava elämä kuin meillä nyt on.
Ataei uskoo, että Suomi menee koko ajan kohti monikulttuurisempaa elämää.
– Kun tulin Suomeen, yksi ensimmäisistä huomaamistani asioista oli se, että täällä ihmiset toimivat yhdessä ja sen on minusta kova juttu. Suomalaiset ovat kilttejä, puhdassydämisiä ihmisiä.
Samir Ataei perusti yhdessä vaimonsa kanssa kesällä 2022 Tanssistudio Mixin Mikkeliin. Studio mahdollistaa turvallisen paikan toteuttaa itseään ja unelmiaan. Ataeit haluavat korostaa yhteisöllisyyttä ja tanssiriemua. Heidän mielestään tanssi on loistavaa liikuntaa, mutta myös ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. He haluavat, että studiolle muodostuu yksi iso perhe.
Kansainvälinen mikkeliläinen -tunnustus myönnettiin kuudetta kertaa ja valinnan teki International Mikkeli Day -toimikunta, johon kuuluu Mikkelin kaupungin, Kansainvälinen Mikkeli ry:n sekä alueen toisen- ja korkea-asteen oppilaitosten edustajia. Tunnustus kansainvälisestä työstä myönnetään henkilölle, joka on edistänyt pohjoismaisia arvoja ja yhdenvertaisuutta, ansioitunut taloudellisen hyvinvoinnin lisäämisessä tai vähentänyt rasismia ja syrjintää omilla teoillaan ja esimerkillään.
Kymmenennen IMD-päivän toteutuksessa olivat mukana kaikki Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitokset sekä Mikkelin kaupunki. Myös muita alueen kansainvälisyys-toimijoita osallistui tapahtuman toteutukseen.
Lisätietoja:
– Pääsihteeri Matti Malinen, Mikkelin yliopistokeskus, matti.malinen@muc.fi, +358 50 496 8981
Kuva: Ulla Jurvanen

 

International Mikkeli Day IMD kymmenen vuotta 3.11.2022

IMD-tapahtumaa vietetään tänä vuonna kymmenettä kertaa. Tapahtuman tähtivieraana on yrittäjä, hotellinjohtaja, vangitseva tarinankertoja Saimi Hoyer. Saimi puhuu siitä, mitä kansainvälisyys merkitsee hänelle. Lisäksi tilaisuudessa julkistetaan Kansainvälinen mikkeliläinen 2022. Ohjelmassa on tanssi- ja musiikkiesityksiä, puheenvuoroja kansainvälisyydestä sekä kansallispukuja ja kulttuuriasuja eri maista.

  • Tähtivieraana yrittäjä, hotellinjohtaja Saimi Hoyer
  • Kansainvälinen mikkeliläinen 2022
  • Kansallispukuja ja kulttuuriasuja eri maista
  • Tanssi- ja musiikkiesityksiä

Tapahtumaa toteuttavat kaikki Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitokset sekä Mikkelin kaupunki ja Monikulttuurityö Mimosa ry.

Kauppakeskus Stellassa pidettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

 

 

International Mikkeli Day IMD

International Mikkeli Day IMD –tapahtuma nostaa esiin kansainvälisyyttä ja siihen liittyviä asioita sekä herättää keskustelua kansainvälisyydestä Mikkelissä. Jo useana vuonna Kauppakeskuksessa kaikille avoimena ja maksuttomana järjestetty tapahtuma on täynnä monikulttuurista ohjelmaa. Tapahtuman yhteydessä julkistetaan myös vuoden kansainvälinen mikkeliläinen.

Opiskelijoilla on vahva rooli IMD:n suunnittelussa ja toteutuksessa. Toteutukseen osallistuvat kaikki Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitokset sekä Mikkelin kaupunki. Yhteistyössä on mukana myös muita alueen kansainvälisyystyötä tekeviä toimijoita, kuten Monikulttuurityö Mimosa ry.

International Mikkeli Day IMD -tapahtumaa on järjestetty Mikkelissä vuodesta 2012 lähtien.

Lisätietoja: Asiantuntija Ulla Jurvanen, p. 050 439 7798, ulla.jurvanen@muc.fi