Yhteistyössä on voimaa! 

Mikkelin yliopistokeskus täyttää 20 vuotta vuonna 2024. Ensimmäinen sopimus yhteistyöstä yliopistokeskuksessa allekirjoitettiin 8. helmikuuta 2004. Tuolloin mukana sopimuksessa olivat Helsingin yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Kuopion yliopisto ja Mikkelin kaupunki. Yliopistojen toimintaa Mikkelissä oli ollut jo vuodesta 1980 lähtien ja lisää on tullut erityisesti 1990-luvun vaihteessa ja 2000-luvun alussa.

Tällä hetkellä yliopistokeskus on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, LUT-yliopiston ja Mikkelin kaupungin väliseen sopimukseen perustuva kokonaisuus, johon kuuluvissa yksiköissä työskentelee noin 120–130 päätoimista työntekijää sekä vierailijat mukaan lukien noin 200 henkilöä. Opiskelijoita on reilut 250. Monesti yliopistosta puhuttaessa ensimmäinen huomio on opiskelijamäärissä. Mikkelissä toiminta on voimakkaasti tutkimus- ja kehittämispainotteista. Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvissa yksiköissä opiskelijamäärä on varsin pieni, mutta se näkyy kaupunkikuvassa kokoaan suuremmin.

Mikkeli ei ole perinteisessä mielessä yliopistokaupunki. Meillä toimii kuitenkin kolme merkittävää tiedeyliopistoa, joilla toimii Mikkelissä viisi tiedekuntaa/schoolia, Kansalliskirjasto sekä Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen Luomuinstituutti.

Hyöty? Kun Mikkeli ei ole yhdelläkään yliopistolla pääkampuspaikkakunta, ovat kolme yliopistoa yhdessä vahvempia kuin kolme yksinään. Tämä on 20 vuoden aikana tullut todistettua, kun koulutusmaailman rakenteita on ravisteltu ja toimintoja on karsittu. Mikkelikään ei iskuilta ole säästynyt, mutta yliopistojen yhteistyö on ollut se voima, jolla on menty eteenpäin ja jolla on luotu uusia alkuja. Lisäksi jaamme yhteisiä hyviä käytäntöjä sekä Mikkelissä, että muiden yliopistokeskusten kesken. On toki tunnustettava nöyrästi, että meillä on koko ajan oppimista ja tarvetta kehittää toimintaa.

Yliopistot ovat yhdessä mukana Mikkelin seudun ja maakunnan kehittämisessä, ja kiristyvässä alueiden välisessä kilpailussa kehitettävää on koko ajan. Yliopistokeskus ja yliopistot ovat tässä mukana oman toimintansa kautta ja yliopistoilla onkin merkittävä tehtävä uuden luomisessa, keskustelun herättämisessä ja sivistyksessä. Yliopistot yksinään eivät pelasta maakuntaa tai tee ihmeitä – niitä tehdään laajalla maakunnallisella yhteistyöllä!

Matti Malinen
Pääsihteeri
Mikkelin yliopistokeskus