Mikkelin yliopistokeskuksen Päivänsäde 2024 on opiskelija Ella Takala, positiivisin muccilainen on Maria Hyvönen

Vasemmalla Päivänsäde 2024 Ella Takala ja oikealla Vuoden positiivisin muccilainen Maria Hyvönen. Kuva: Ulla Jurvanen

Mikkelin yliopistokeskuksen Päivänsäde 2024 on Ella Takala. Ella Takala opiskelee Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelmassa Mikkelissä. Ella Takala on opiskelijajärjestö Probban tapahtumakoordinaattori ja hänet on valittu nyt myös Probban tasa-arvokoordinaattoriksi. Opiskelijatoverit luonnehtivat Ella Takalaa iloiseksi ja sosiaaliseksi henkilöksi. – täydelliseksi päivänsäteeksi.

  • Päivänsäde valitaan vuosittain Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvasta Aalto-yliopiston International Business –kandidaattiohjelmasta. Päivänsäteen kriteereinä on, että valittava henkilö on hyvä yhteishengen luoja, reilu kaveri, sosiaalinen sekä iloinen ja avoin, toteaa pääsihteeri Matti Malinen.

Yliopistokeskuksen positiivisin työntekijä 2024 on Maria Hyvönen. Maria Hyvönen työskentelee LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolla laboranttina.

 

  • Maria Hyvöstä kuvaillaan työyhteisönsä ilopilleriksi. Hän on aina valmis auttamaan muita ja järjestää myös paljon yhteistä tekemistä työkavereilleen vapaa-ajalla. Työkaverit kertovat, että Marian läsnäolo tuo kaikille hyvän fiiliksen. Maria on aktiivinen myös yliopistokeskuksen yhteisissä tekemisissä, Malinen kertoo.

Tunnustukset julkistettiin Mikkelin yliopistokeskuksen Flooran päivän tapahtumassa 13.5.2024.

Lisätietoja:

Mikkelin yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen vasemmalla ja Probban puheenjohtaja Uy Vũ Lê. Kuva Ulla Jurvanen

Flooran päivästä: 

Flooran päivä on perinteinen akateeminen juhlapäivä, jota vietetään keväisin toukokuun 13. päivä. Ylioppilaiden kevätjuhlan päivämäärässä oli aluksi pientä vaihtelua, sillä vielä 1800-luvun alussa ylioppilaat juhlivat kevään tuloa aina toukokuun ensimmäisenä päivänä. Vuonna 1840 toukokuun 13. päivä, Floran päivä, nimettiin virallisesti ylioppilaiden kevätjuhlapäiväksi.  Vuoden 1848 Flooran päivän juhlinta on jäänyt pysyvästi Suomen historiaan. Juhla järjestettiin Kumtähden kentällä Toukolassa, ja sitä on pidetty jopa Suomen syntymähetkenä. Tilaisuudessa esitettiin ensi kerran J. L. Runebergin ja Fredrik Paciuksen Maamme-laulu. Yliopistoissa ja korkeakouluissa noudatetaan edelleenkin Flooran päivän akateemisia traditioita, jokaisessa omalla tavallaan.

 

Kuva: Ulla Jurvanen

Kuvassa MUC-henkilökuntaa. Kuva: Ulla Jurvanen

Vihreä markkinointi tehoaa autokaupassa

Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelman ja Mikkelin yliopistokeskuksen vuoden 2023 MUC Thesis Award -tunnustuksen sai Thu Nguyen.

Thu Nguyen tutki opinnäytetyössään elinkaariarvioinnin vaikutusta vihreään markkinointiviestintään autoteollisuudessa.

Opinnot ja kandidaattitutkielman tekeminen Mikkelissä olivat elämää rikastuttava kokemus, joka auttoi kasvamaan sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti, Thu Nguyen sanoo. Hän jatkaa opintojaan ulkomaanvaihto-ohjelmassa Milanossa ja maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä valmistuttuaan kandidaatiksi Mikkelin yksiköstä keväällä 2024.

– Elinkaariarvioinnin avulla autoteollisuudessa voidaan edistää ympäristöystävällistä suunnittelua. Sitä voidaan käyttää myös kuluttajamarkkinoinnin parantamisessa, International Business -kandidaattiohjelmassa opiskeleva Nguyen kertoo. 

Opinnäytetyössään Nguyen tutki, miten kuluttajat suhtautuvat ympäristöväittämiin ja miten elinkaariarviointia voidaan käyttää markkinointityökaluna Euroopan autoteollisuudessa.

Nguyen keräsi aineistonsa kyselytutkimuksella. Aineisto analysoitiin tilastollisilla menetelmillä, jotta voitiin selvittää elinkaariarviointi-pohjaisen tiedon ja vihreän markkinointiviestinnän välinen suhde. 

Oletus oli, että ympäristönäkökulmien liika korostaminen voi vaikuttaa kuluttajiin negatiivisesti. Tulokset kuitenkin osoittavat toista.

– Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että elinkaariarviointiin pohjautuvan tiedon sisällyttäminen vihreään markkinointiin voi lisätä kuluttajien ympäristötietoisuutta ja koettua tuotteen arvoa, mikä lisää aikomuksia ostaa vihreä tuote. 

Tutkielman ohjasi markkinoinnin apulaisprofessorina Cearan yliopistossa Brasiliassa työskentelevä Marcio Mota. Hän opettaa Aallon International Business -kandidaattiohjelmassa brändinhallintaa ja käy luennoimassa kolmen viikon Brand Management -kurssin vuosittain tammikuussa. 

Motan mukaan Ngyuenin kandidaattitutkielma voi auttaa autoyrityksiä parantamaan vihreää markkinointiviestintäänsä ja lisäämään brändiuskollisuutta ympäristötietoisten kuluttajien keskuudessa. 

– Lisäksi tutkimuksessa korostetaan, että on tärkeää tarjota kuluttajille selkeää ja tarkkaa tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista.

International Business -kandidaattiohjelma ja Mikkelin yliopistokeskus palkitsevat parhaan opinnäytetyön tekijän vuosittain. Vuonna 2023 palkinnon teema oli ”Kestävä kehitys ja/tai digitalisaatio liiketoiminnassa”. 

Teksti: Elina Jäntti
Kuva: Ulla Jurvanen

Elinvoima syntyy vain yhteisvoimin

LUT-yliopiston liiketalouden tutkijat keräsivät tarinoita julkisten yrityspalveluiden ja yritysten yhteiselosta Etelä-Savossa. 

Yrittäjien peruspalveluiden koetaan toimivan hyvin Mikkelin alueella. Selkeä aukko on kuitenkin aikaisen vaiheen liikeideoiden kehittämisessä ja hautomisessa. 

Tällaisia tutkimustuloksia saatiin Mikkelin yrittäjyyden ekosysteemin kehittäminen – Mikkeli Entrepreneurial Ecosystem Development -hankkeessa. 

– Mikkelin seudulla innovaatioiden hyödyntämisen ja muuttamisen liiketoiminnaksi nähdään tällä hetkellä toimivan tavoitetasoa heikommin, selvittää tutkija Seppo Luoto tutkimuksen taustoja.

LUT-yliopiston toteuttama hanke tukee Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa ja erityisesti Mikkelin kaupungin strategisia kehittämisalustoja rohkaisemalla ja auttamalla uusien yritysten syntymistä vesi-, metsä- ja ruokateemoissa.

Hankkeen rahoittajana toimi Etelä-Savon maakuntaliitto ja EAKR ja se pohjaa 112:n sidosryhmän edustajan, joita ovat paikalliset yrittäjät, julkisen sektorin edustajat ja opiskelijat, haastatteluihin, jotka toteutettiin vuosina 2020-2021. 

Tutkimustulosten mukaan Mikkeliä ei koeta yrittäjyyskulttuuriltaan houkuttelevaksi ja yrittäjyyttä tukevaksi kaupungiksi. Useat yrittäjät kokevat, ettei heillä ole yhteyttä eikä vaikuttamiskanavaa kaupungin kehityssuunnitelmiin ja -toimiin.

Toisaalta pienen kaupungin henkilökohtaiset kontaktit ovat etu, mutta toisaalta alueella esiintyy myös ristiriitaisia intressejä ja jaettujen kannustimien puutetta eri organisaatioiden välillä. 

Strategisiin kehitysalustoihin on investoitu paljon vuosien varrella, mutta haasteena on, miten nämä alustat kytketään paikallisiin yrittäjiin ja yrittäjyyden ekosysteemiin. 

Laajasta haastatteluaineistosta rakennettiin myös viisi mallitarinaa, joissa jokaisessa yhdistyi useamman tarinan ominaisuuksia. 

– Nauhoitetuista haastatteluista tunnistettiin keskeisiä teemoja ja nämä siivilöitiin ”tarinallisten silmälasien läpi” niin, että eri teemat ja niiden kantajat järjesteltiin yksittäisiksi tarinoiksi, Luoto kertoo.

Mitä nämä tarinat sitten kertovat julkisen sektorin yrityspalvelijoiden ja palveltavien yrittäjien yhteiselosta ja sen kehittämistarpeista? 

– Kun tämän tutkimuksen tuloksia perataan hieman tarkemmin, huomataan, että julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kehittämisessä riittää kosolti potentiaalia Etelä-Savossa. 

Jatkossa voitaisiinkin Luodon mukaan keskittyä siihen, miten alueelle suunnattavia varsin mittavia aluekehitysrahoja voitaisiin kanavoida moninaisiin yritysten kehitystilanteisiin, jotka ovat tyypillisesti vaikkapa korkeakoulujen ja oppilaitosten koulutus- ja seminaaritarjontojen ulkopuolella.

Luodon mukaan olisi olennaista suunnata energia ja resurssit alueella siihen, miten yrityspalvelut voitaisiin integroida nykyistä paremmin yritysten elimellisiin kehittämistarpeisiin.

– Tässä tarvittaisiin toki uusia, rohkeitakin avauksia, jotka mahdollistaisivat nykyistä paremmin sekä palvelijoiden että palveltavien yhteisen ajan.

Teksti: Tapio Honkamaa
Kuva: Seppo Luoto

Aalto University Mikkeli Campus student Milla Immonen received the MUC Thesis Award – Võ Lê Thảo Nguyên and Nadezhda Ivanova were awarded by scholarships

Aalto University Mikkeli Campus student Milla Immonen (right) received the MUC Thesis Award – Võ Lê Thảo Nguyên (left) and Nadezhda Ivanova (in the middle) were awarded by scholarships. Photo: Ulla Jurvanen, MUC.

The Mikkeli University Consortium MUC and the Bachelor’s Program in International Business offered at the Aalto University Mikkeli Campus award each year one of the Bachelor’s thesis students for superior performance in the research and writing process. This year the theme for the MUC Award was: ”Sustainability in Business”. The winner of the award was announced on 19 April.

The winner of the MUC Award 2024 is Milla Immonen. Her Bachelor’s thesis topic is Sustainability at the Core of Strategic Marketing Communication – A Case Study of Arctic Natural Products Ltd in the South Korean Natural Product Sector. Milla’s supervisor was Pasi Rikkonen from Luke – Natural Resources Institute Finland.

  • The thesis work by Milla Immonen contributes to a deeper understanding of sustainability practices and marketing strategies in the South Korean natural products industry, offering practical guidance for businesses aiming to enhance their sustainability messaging and market presence, supervisor Pasi Rikkonen says.

The thesis is very topical in analyzing sustainability integration and marketing strategies as a company case study of Arctic Natural Products Ltd.’s market entry to Asian markets.

This year 65 students completed the thesis process. The Bachelor’s thesis supervisors were asked to nominate one student from their thesis group whose thesis meets the criteria for the award. The winner was chosen from these nominees by the Program Director Joan Lofgren and the Manager of Academic Operations Mari Syväoja.

Suur-Savo Energy Foundation also awarded two scholarships, each 1000 euros. The grade of the Bachelor’s thesis must be at least 4 (scale 0-5) and the topic of the thesis must be related to the field of Suur-Savo Energy Foundation. The advocate of scholarships for the foundation was professor Tapio Ranta, LUT University.

Võ Lê Thảo Nguyên was awarded a scholarship for his study “Assessing the impact of feed-in tariffs and renewable portfolio standards on the development of solar photovoltaic development in Vietnam – Opportunities and Challenges”.

Nadezhda Ivanova was also awarded by scholarship for her study “Understanding the Effectiveness and Implications of Smart Home Energy Management Systems (SHEMS) for Electricity Consumption Optimization in Finnish Residential Sector”.

 

More information:

  • Mari Syväoja, Manager of Academic Operations, mari.syvaoja@aalto.fi
  • Pasi Rikkonen, Professor in foresight, rikkonen@luke.fi
  • Matti Malinen, Secretary General, matti.malinen@muc.fi

TETissä Mikkelin yliopistokeskuksessa – TET-period in MUC

Hei!

Olemme Liza ja Moona Ristiinan yhtenäiskoulun 8. luokalta. Tulimme Mikkelin yliopistokeskukseen TET-jaksolle viikoksi. Ensimmäisenä päivänä maanantaina tapasimme täällä työskenteleviä ihmisiä. Pääsimme myös LUT yliopiston laboratorioon, jossa Mirka Viitala kertoi meille laboratoriosta. Tiistaina menimme Mikkelin kirjastoon kuuntelemaan luentoja lukemisen tärkeydestä, ja miten saada lapset innostumaan lukemisesta. Keskiviikkona menimme Aalto yliopistoon kuulemaan, minkälaista on opiskella siellä, ja haastattelimme yhtä oppilasta .Torstaina seurasimme International Mikkeli Day -tapahtuman kokousta ja autoimme sen suunnittelemisessa. Sitten menimme Ruralia-instituuttiin, ja haastattelimme Heli Lehtistä hänen työstään. Viimeisenä TET-päivänä perjantaina olimme mukana kokouksessa, jossa suunniteltiin Tieteen päiviä 2025.

Tämä viikko on ollut mahtava. Ihmiset ovat ystävällisiä, ja olemme oppineet paljon yliopistoista ja kansainvälisyydestä. Me suosittelemme ehdottomasti Mikkelin yliopistokeskusta TET-jaksolle.

Hello! We are Liza and Moona from Ristiinan yhtenäiskoulu’s 8th grade. We came to Mikkeli University Consortium for a working experience period (TET-jakso) for a week.

On the first day Monday, we got to meet the people who work here. We also went to LUT University’s laboratory, where Mirka Viitala told us about the place. On Tuesday, we went to Mikkeli’s library to listen to lectures about the importance of reading and how to get children to be interested in reading. On Wednesday, we went to Aalto-university to learn what it is like to study there. We interviewed a student there about her studying experience. On Thursday, we attended a meeting about the IMD event, and helped to plan it. Then we went to the Ruralia-institute and interviewed Heli Lehtinen about her experience there. On the last TET-day Friday, we attended a meeting where we planned the Science days 2025.

This week has been amazing. The people have been friendly, and we have learned a lot about the  universities and internationality.  We definitely recommend Mikkeli University for a working experience period (TET-jakso).

Savostamo inspiroi kouluttautumaan

Savostamo www.savostamo.fi on digitaalinen koulutusseikkailu, joka tuo esiin eteläsavolaista koulutusta ja elämänmenoa inhimillisellä ja hauskalla tavalla. Sivusto koostuu neljästä eri maailmasta, joissa sivustolla vierailija voi tutustua Etelä-Savoon, löytää Etelä-Savossa ajankohtaisesti työllistäviä koulutusaloja tai kiinnostua itsensä kehittämisestä työssä ja vapaa-ajalla. Savostamon Tutki tulevaa- maailmassa voi myös tehdä löytöretkiä tulevaisuuden ammattien äärelle tulevaisuuskartan avulla. Lisäksi sivustolta löytyy koulutushaku, jonka avulla voi löytää Etelä-Savon herkullisimmat koulutukset.

Sivustoa ylläpitää vuosina 2023-2024 kuudestatoista eteläsavolaisesta oppilaitoksesta koostuva tiimi. Savostamossa mukana ovat Xamk, Savonlinnan kesäyliopisto, Samiedu, Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia, Step-koulutus, Spesia, Mikkelin yliopistokeskus, Esedu, Mäntyharjun kansalaisopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Mikkelin kesäyliopisto, Tanhuvaaran urheiluopisto, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkelin musiikkiopisto, Itä-Karjalan kansanopisto sekä Linnalan Setlementti Ry.

Mikkelin Tiedetapahtumissa 2024 myönnettiin tunnustuksia – Tieteenkesyttäjä juniori on abiturientti Veikka Karonen ja kunniamaininnan sai oppilas Justus Heimonen

 

Kuva: Jari Karonen

Mikkelin Tiedetapahtumissa vai myönnettiin Tieteenkesyttäjä Juniori –tunnustus Mikkelin lukion abiturientti Veikka Karoselle. Tunnustuksen kriteerinä on syvä intressi ja intohimo johonkin aiheeseen tai oppiaineeseen.

Veikka Karonen on 18-vuotias Mikkelin lukion opiskelija ja hän on erityisen ansioitunut matemaattisluonnontieteellisissä aineissa. Veikka Karonen on lahjakas ja opiskelee päämäärätietoisesti. Luonteeltaan hän on rauhallinen ja avulias ja ottaa koulutyössä muut opiskelutoverit hyvin huomioon.

Veikka Karonen sijoittui toiseksi kansallisessa fysiikkakilpailussa. Menestyminen kovatasoisessa kilpailussa takaa hänelle korkeakoulupaikan useimmissa Suomen korkeakoulujen luonnontieteen tai tekniikan alan koulutusohjelmissa.

  • Veikka Karosen isoveli Antti Karonen sai Tieteenkesyttäjä Juniori -tunnustuksen vuonna 2022, joten perheessä on lahjakkaita ja tieteestä kiinnostuneita nuoria. Tieteenkesyttäjä juniori -tunnustus on myönnetty Mikkelin lukion opiskelijalle vuodesta 2017 lähtien, asiantuntija Ulla Jurvanen Mikkelin yliopistokeskuksesta kertoo.

Kunniamaininta 2024 myönnettiin Justus Heimoselle Saimaanportin yhtenäiskoulun 9D-luokalta. Hän on erittäin motivoitunut oppilas, joka on kiinnostunut monipuolisesti tieteestä. Hän hakee tietoa ja opiskelee omaehtoisesti kiinnostustensa kohteista lisää.

Kuva:Ulla Jurvanen

  • Justuksen koulumenestys on erinomaista ja hän on menestynyt myös valtakunnallisissa kilpailuissa. MAOLin järjestämässä valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa hän sijoittui kolmannelle sijalle ja viime keväänä järjestetyssä valtakunnallisessa metsävisassa toiselle sijalle, kertoo opettaja Antti Askinen Saimaanportin yhtenäiskoululta.

Mikkelin Tiedetapahtumissa viikolla 15 kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja kestävästä muodista ja vedestä. Tiedetapahtumat jatkuvat tiistaina 16.4.2024, jolloin keskustellaan lukemisesta, kuullaan nuorten esimerkkejä lukemisesta ja nuoret saavat vinkkejä lukemisesta innostumiseen. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa.

 

Lisätietoja:

LUT-yliopiston työelämäprofessori, muotitoimittaja Sami Sykkö vieraili Mikkelin yliopistokeskuksella

 

 

 

 

Kuva: Ulla Jurvanen

LUT-yliopiston työelämäprofessori, muotitoimittaja Sami Sykkö vieraili Mikkelin yliopistokeskuksen Kestävä muoti -tiedetapahtumassa torstaina 11.4.2024. Sykkö puhui opiskelijoille kestävän muodin haasteista ja mahdollisuuksista.

  • Muodin kuva monipuolistuu. Ihmiset ovat erilaisia ja mahdollisuuksia on paljon. Jokainen saa pukeutua miten haluaa, 11-vuotiaana muotibisneksessä aloittanut Sykkö kertoi muodin megatrendeistä.
  • Pitäkää vaatteita pitkään ja ostakaa vain vaatteita, joita rakastatte, Sykkö neuvoi.

Myös ekologinen ajattelu muodissa on tärkeää. Nyt mietitään vaatteen koko elinkaarta ja miten se parhaiten hyödynnetään. Joka vuosi valmistetaan 80-100 miljardia vaatetta, joista vain 1% päätyy takaisin tekstiilituotteeksi.

Uusia innovaatioita syntyy vaatebisnekseen koko ajan ja vastuullisuus leviää hyvää vauhtia. Esimerkiksi muovipulloista valmistetaan vaatteita. Nahkaa tehdään ananaksen kuorista ja alusvaatteita levästä. Kasviväreillä pystyy värjäämään vaatteita.

  • Jokaisella tulisi olla ns. vastuullinen vaatekaappi. Se tarkoittaa puvustoa, joka mahtuu matkalaukkuun. Kaikki vaatteet sopivat keskenään ja joukkoon voi lisätä ripauksen yllättävää.

Luennon päätteeksi Sami Sykkö kertoi kevään 2024 muotitrendeistä, joihin kuuluu korkea vyötärö, miehillä haalarit, kukat – etenkin ruusukuviot, valkoinen väri, läpinäkyvyys sekä pantterikuosi. Muotitietoinen sujauttaa jalkaan ballerinat tai lenkkarit.

Kestävä muoti -tapahtumassa kuultiin asiaa kestävästä kuluttamisesta sekä muodin kiertotaloudesta. Tiedetapahtumat jatkuvat perjantaina 12.4.2024, jolloin teemana on vesi, ja tiistaina 16.4. kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja lukemisesta ja siitä, mikä innostaisi nuoria lukemaan.

 

Lisätietoja:

Yhteistyötä yritysten kanssa

Vesiteknologian diplomi-insinööriopiskelijat voivat tehdä yrityksille esimerkiksi selvitystöitä, diplomitöitä tai työharjoitteluja.

Mikkelissä käynnistyi syksyllä 2023 uusi LUT-yliopiston vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutus. Englanninkielisessä maisteriohjelmassa opiskelee 15 opiskelijaa, joista kolmannes on kansainvälisiä opiskelijoita. 

– Koulutuksen myötä voi suuntautua töihin muun muassa kemian- ja prosessiteollisuuteen tai yrityksiin, jotka suunnittelevat ja valmistavat erilaisia vedenkäsittelytekniikoita ja -materiaaleja. Työllistyä voi myös esimerkiksi kunnalliselle sektorille vesihuoltolaitoksille tai ympäristövalvontaan vedenkäsittelyyn liittyviin tehtäviin, sanoo vesiteknologian maisteriohjelman koordinaattori, tutkijatohtori Mirka Viitala LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolta.

Voidaan selvittää yrityksen haasteita

Professori Susana Rodriguez-Couto

Opinnot toteutetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Yhteistyölle on erilaisia vaihtoehtoja. 

Opiskelijoilla voi teettää erilaisia harjoitus- ja selvitystöitä, joita he voivat työstää kursseilla. 

– Harjoitustöissä voidaan selvittää yrityksen pienempiä haasteita, ja työt voivat sisältää myös suunnittelua ja raportointia. 

Opiskelijat voivat tehdä yrityksille myös diplomityönsä, joka on opintojen toisen vuoden keväällä tehtävä isompi selvitystyö ja vastaa laajuudeltaan kuuden kuukauden työmäärää. 

– Opiskelija voi esimerkiksi kehittää yrityksen yksittäistä prosessia tai keskittyä ratkaisemaan jotain yrityksessä kohdattua haastetta.

Myös työharjoittelupaikkoja toivotaan vesialan yrityksiltä. Opintoihin sisältyvä pakollinen harjoittelujakso kestää neljä viikkoa ja ensimmäiset työharjoittelut tehdään keväällä 2024.

Tulevaa työvoimaa

Parhaimmillaan yhteistyö palvelee molempia osapuolia. Yritykset pääsevät tutustumaan mahdolliseen tulevaan työvoimaan ja opiskelijat voivat työllistyä esimerkiksi kesätöihin tai saada mielenkiintoisen aiheen omaan diplomityöhönsä. 

– Yhteistyötä pyritään tekemään kullekin yritykselle sopivalla tavalla. Yhdessä keskustellen voimme pohtia, mikä on paras yhteistyön muoto. 

Vesiteknologian opiskelijat pääsevät tutustumaan vesialan yrityksiin opintojensa aikana. 

Tulevilla kursseilla on mukana vierailevia luennoitsijoita muun muassa konsulttialan ja mittaustekniikan yrityksistä. Yritysvierailuja tullaan tekemään muun muassa EcoSairilaan, jossa on käytössä uusinta vedenkäsittelyn ja -puhdistuksen teknologiaa ja jossa toimii useita vesialan yrityksiä. EcoSairila ja erityisesti Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo ovat maisteriohjelman kannalta tärkeässä ja suuressa roolissa. 

– Koulutusohjelma saatiinkin Mikkeliin nimenomaan alueen toimijoiden tarjoaman tuen ansiosta, Viitala sanoo.

Vesi tärkeää monella alalla

Vesialan yritysten kiinnostus vesiteknologian maisteriohjelmaan on ollut kiitettävää. Syksyllä 2023 LUT-yliopiston järjestämässä yrityspäivässä paikalla oli edustajia muun muassa jätevesilaitoksen operoitsijayrityksestä, automaatiopuolen yrityksestä, konsulttifirmasta ja lohenkasvatuslaitokselta.

– Vesiteknologia on tärkeässä roolissa monella alalla, jätevedenkäsittelyn lisäksi myös esimerkiksi hule- ja talousvesien hallinnassa ja elintarvikealalla. Myös vedenkierrätys laitosten prosessien sisällä on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Bioteknologian laboratorio kasvaa

LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolla bioteknologian tutkimusryhmää vetävä professori Susana Rodríguez-Couto tutkii ryhmänsä kanssa muun muassa suomalaisista sienistä eristettäviä entsyymejä, joilla voidaan esimerkiksi puhdistaa jätevesiä ympäristöystävällisesti. 

Tulevaisuuden tärkeitä tutkimusaloja bioteknologian laboratoriossa ovat myös muun muassa yhdistelmä-DNA-tekniikka ja geenitekniikka. Rodríguez Couto sanoo, että tulevaisuudessa laboratorion odotetaan kasvavan.

– Isoja projekteja on tulossa. Haluamme tehdä projektiyhteistyötä yliopistojen ja tutkimuslaitosten lisäksi myös yritysten kanssa.

Teksti: Elina Jäntti
Kuvat: Pihla Liukkonen / Kontrastia

Painettu sana muuttuu hyvää vauhtia biteiksi Pursialassa

Suomalaiset sanomalehdet vuoteen 1939 saakka ovat vapaasti kaikkien luettavissa digitaalisessa muodossa Kansalliskirjaston verkkopalvelussa. Sanomalehtien digitointiurakka jatkuu Mikkelin Pursialassa kahden miljoonan sivun vuositahtia.

Kansalliskirjaston mikrokuvaus- ja konservointilaitos perustettiin Mikkelin Pursialaan vuonna 1990. Sen jälkeen alan ammattilaiset ovat muuntaneet siellä yli 17 miljoonaa sivua painettua sanaa sanomalehtipaperilta ja mikrofilmeiltä biteiksi.

Palvelupäällikkö Hanna Arpiainen Kansalliskirjaston Mikkelin toimipisteestä sanoo, että lehtien digitointi aloitettiin lehtihistorian aikojen alusta eli vuodesta 1771, jolloin Suomen ensimmäinen sanomalehti ilmestyi ja nyt on päästy jo 1940-luvulle.

– Sanomalehtien digitointi etenee rivakkaa tahtia. Kaikista nopein tahti on ollut ruotsinkielisillä lehdillä, joita on digitoitu nykypäivään saakka suomenruotsalaisten säätiöiden varoilla, Arpiainen sanoo.

Osa suomalaisista sanomalehdistä, muun muassa Mikkelissä ilmestyvä Länsi-Savo, tulee nykyisin suoraan toimitusjärjestelmästä Kansalliskirjastoon tallennettavaksi.

Töitä on silti runsaasti edessä. Kansalliskirjasto digitoi pääasiassa suomalaisista julkaisuista koostuvaa kansalliskokoelmaa. Kansalliskokoelman aineiston tarkkaa nimekemäärää ei tiedetä, koska osa siihen kuuluvista kokoelmista on luetteloimatonta.

Digitointiurakka ei koske vain sanomalehtiä, vaan mukana on myös kirjoja, nuotteja ja paljon muuta. Valmiiksi digitoidun aineiston tarkkaa prosenttiosuutta on mahdotonta tietää, mutta karkean arvion mukaan kansalliskokoelmasta on digitoitu 3 – 5 prosenttia.

Digitoidut vanhat sanomalehdet vuoteen 1939 saakka ovat Kansalliskirjaston verkkopalvelussa: digi.kansalliskirjasto.fi, kenen tahansa vapaasti luettavissa. 

– Sen jälkeen julkaistujen aineistojen käyttöä rajoittavat tekijänoikeudet, ja ne ovat luettavissa vapaakappalekirjastoissa, joista lähimmät ovat Kuopiossa ja Jyväskylässä, Arpiainen toteaa.

Myös menneisyyden äänet halutaan säilyttää tuleville sukupolville. Äänitedigitoinnin suunnittelija Juha Korvenpää kertoo, että äänitteidenkin digitoinnissa riittää urakkaa, vaikkakin määrä on paljon kirjallista aineistoa vähäisempi.

Digitointi aloitettiin Pursialassa C-kaseteista vuonna 2008. Sitten ovat vuorossa olleet CD-levyt ja viimeisenä viedään talteen vinyylilevyt. Myös levykannet digitoidaan. Kutakin formaattia on varastoissa kymmeniä tuhansia kappaleita.

CD:t ovat Korvenpään mukaan muutaman vuoden juttu, vaikka talteen otetaan kaikki mahdolliset äänitteet veteraaneista nuorisokuoroihin.

– Vinyylien digitointi voi kestää kauan, kun siihen päästään käsiksi. Se on iso urakka.

Arpiainen sanoo, että Kansalliskirjasto noudattaa perustehtävänsä eli painetun kulttuuriperinnön säilyttämistä ja käyttöön saattamista. Tätä tehdään digitoimalla niin paljon kuin resurssit mahdollistavat.

Mikkelin toimipisteessä työskentelee tällä hetkellä 35 henkilöä, joista kaikki eivät ole digitoija. Joukossa on myös muun muassa konservaattoreita ja tietojärjestelmäasiantuntijoita.

– Tarkoitus on saada aineistot laajasti käytettäviksi ja säilytettäväksi. Periaate on, että tehdään kerralla ja laadukkaasti kansainvälisten standardien mukaisesti. 

Vuosikymmenien aikana ala on Arpiaisen mukaan kehittynyt todella paljon, ja kehitys jatkuu yhä muun muassa tekstintunnistuksen tarkentumisen myötä.

– Sanomalehtien mikrofilmituotanto loppuu vuoden 2023 lopussa. Entiset filmit kyllä säilyvät hyvänä varmuusvarastona, sillä ne pysyvät 500 vuotta kunnossa.

Arpiainen kertoo, että vanhoja aineistoja kaipaavien joukko on laaja: tutkijat, sukututkijat ja kaikki historiasta kiinnostuneet kansalaiset.

– Sillä on iso merkitys, että kaikki on tallennettu tuleville sukupolville.

Teksti: Tapio Honkamaa
Kuvat: Ulla Jurvanen

Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelu sisältää Suomessa julkaistuja historiallisia sanoma- ja aikakauslehtiä, kirjoja, pienpainatteita ja muita Kansalliskirjaston aineistoja digitaalisina. Selailun ja hakutoimintojen lisäksi on käytettävissä lataustyökalu ja valmiita avoimen datan aineistopaketteja. 

Palvelu sisältää yli 27 miljoonaa sivua aineistoja: sanomalehtiä 17,5 miljoonaa, aikakauslehtiä 7 miljoonaa, kirjoja 2 miljoonaa sivua sekä nuotteja, karttoja, käsikirjoituksia ja kortistoja.