Yhteistyötä yritysten kanssa

Vesiteknologian diplomi-insinööriopiskelijat voivat tehdä yrityksille esimerkiksi selvitystöitä, diplomitöitä tai työharjoitteluja.

Mikkelissä käynnistyi syksyllä 2023 uusi LUT-yliopiston vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutus. Englanninkielisessä maisteriohjelmassa opiskelee 15 opiskelijaa, joista kolmannes on kansainvälisiä opiskelijoita. 

– Koulutuksen myötä voi suuntautua töihin muun muassa kemian- ja prosessiteollisuuteen tai yrityksiin, jotka suunnittelevat ja valmistavat erilaisia vedenkäsittelytekniikoita ja -materiaaleja. Työllistyä voi myös esimerkiksi kunnalliselle sektorille vesihuoltolaitoksille tai ympäristövalvontaan vedenkäsittelyyn liittyviin tehtäviin, sanoo vesiteknologian maisteriohjelman koordinaattori, tutkijatohtori Mirka Viitala LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolta.

Voidaan selvittää yrityksen haasteita

Professori Susana Rodriguez-Couto

Opinnot toteutetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Yhteistyölle on erilaisia vaihtoehtoja. 

Opiskelijoilla voi teettää erilaisia harjoitus- ja selvitystöitä, joita he voivat työstää kursseilla. 

– Harjoitustöissä voidaan selvittää yrityksen pienempiä haasteita, ja työt voivat sisältää myös suunnittelua ja raportointia. 

Opiskelijat voivat tehdä yrityksille myös diplomityönsä, joka on opintojen toisen vuoden keväällä tehtävä isompi selvitystyö ja vastaa laajuudeltaan kuuden kuukauden työmäärää. 

– Opiskelija voi esimerkiksi kehittää yrityksen yksittäistä prosessia tai keskittyä ratkaisemaan jotain yrityksessä kohdattua haastetta.

Myös työharjoittelupaikkoja toivotaan vesialan yrityksiltä. Opintoihin sisältyvä pakollinen harjoittelujakso kestää neljä viikkoa ja ensimmäiset työharjoittelut tehdään keväällä 2024.

Tulevaa työvoimaa

Parhaimmillaan yhteistyö palvelee molempia osapuolia. Yritykset pääsevät tutustumaan mahdolliseen tulevaan työvoimaan ja opiskelijat voivat työllistyä esimerkiksi kesätöihin tai saada mielenkiintoisen aiheen omaan diplomityöhönsä. 

– Yhteistyötä pyritään tekemään kullekin yritykselle sopivalla tavalla. Yhdessä keskustellen voimme pohtia, mikä on paras yhteistyön muoto. 

Vesiteknologian opiskelijat pääsevät tutustumaan vesialan yrityksiin opintojensa aikana. 

Tulevilla kursseilla on mukana vierailevia luennoitsijoita muun muassa konsulttialan ja mittaustekniikan yrityksistä. Yritysvierailuja tullaan tekemään muun muassa EcoSairilaan, jossa on käytössä uusinta vedenkäsittelyn ja -puhdistuksen teknologiaa ja jossa toimii useita vesialan yrityksiä. EcoSairila ja erityisesti Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo ovat maisteriohjelman kannalta tärkeässä ja suuressa roolissa. 

– Koulutusohjelma saatiinkin Mikkeliin nimenomaan alueen toimijoiden tarjoaman tuen ansiosta, Viitala sanoo.

Vesi tärkeää monella alalla

Vesialan yritysten kiinnostus vesiteknologian maisteriohjelmaan on ollut kiitettävää. Syksyllä 2023 LUT-yliopiston järjestämässä yrityspäivässä paikalla oli edustajia muun muassa jätevesilaitoksen operoitsijayrityksestä, automaatiopuolen yrityksestä, konsulttifirmasta ja lohenkasvatuslaitokselta.

– Vesiteknologia on tärkeässä roolissa monella alalla, jätevedenkäsittelyn lisäksi myös esimerkiksi hule- ja talousvesien hallinnassa ja elintarvikealalla. Myös vedenkierrätys laitosten prosessien sisällä on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Bioteknologian laboratorio kasvaa

LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolla bioteknologian tutkimusryhmää vetävä professori Susana Rodríguez-Couto tutkii ryhmänsä kanssa muun muassa suomalaisista sienistä eristettäviä entsyymejä, joilla voidaan esimerkiksi puhdistaa jätevesiä ympäristöystävällisesti. 

Tulevaisuuden tärkeitä tutkimusaloja bioteknologian laboratoriossa ovat myös muun muassa yhdistelmä-DNA-tekniikka ja geenitekniikka. Rodríguez Couto sanoo, että tulevaisuudessa laboratorion odotetaan kasvavan.

– Isoja projekteja on tulossa. Haluamme tehdä projektiyhteistyötä yliopistojen ja tutkimuslaitosten lisäksi myös yritysten kanssa.

Teksti: Elina Jäntti
Kuvat: Pihla Liukkonen / Kontrastia