Mikkelin yliopistokeskus kiittää kaikkia Mikkelin tieteen päiville 2021 osallistuneita sekä tapahtuman järjestäjätahoja
Urheilupuiston 9M-luokkalaisten Eveliina Juutilaisen ja Neela Pöyryn palaute tekee meidät erityisen iloisiksi.
Mikkelin Urheilupuiston koulun 9-luokkalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa tieteenpäiville huhtikuussa 2021. Tieteenpäivät ovat laajalle yleisölle suunnattu tapahtuma, jossa kerrotaan tieteestä ja tutkimuksista. Tänä vuonna luennot pidettiin poikkeuksellisesti etänä johtuen koronapandemiasta. Luentojen aiheina olivat tiedeuskomukset, tilastotiede sekä fossiiliset polttoaineet ja niiden korvikkeet.
Oletimme luentojen olevan tylsiä ja yksitoikkoisia. Ne olivatkin yllättävän mielenkiintoisia ja luennoitsijat olivat selkeästi asiantuntijoita. Sen vuoksi osallistuminen oli mieltä avartavaa ja ajatuksia herättävää.
Osallistuimme yhteensä kolmelle luennolle. Ensimmäinen luento käsitteli tiedeuskomuksia. Sitä seuratessamme tajusimme, että tiedekin on vain uskomuksia ja tällä hetkellä todennäköisimpiä teorioita. Muista luennoista käteen jääneitä oppeja olivat mm. aurinkoenergian toimivuus ja kuinka tunnistaa valheellinen tilasto.
Koronavuoden aikana etäyhteydenpito on tullut jo tutuksi, joten verkko-osallistuminen oli suhteellisen toimivaa ja sujuvaa. Tulevina vuosina lähiluennot olisivat todennäköisesti parempi vaihtoehto niiden konkreettisuuden vuoksi. Keskittyminen voisi tällöin olla helpompaa etenkin nuorille.
Nykynuoret vaikuttavat olevan kiinnostuneita maailman eri ilmiöistä, ja uskomme tämän kokemuksen herättäneen yhä enemmän mielenkiintoa tiedettä kohtaan. Ainakin meillä nämä luennot herättivät.
Oli mukavaa päästä osallistumaan johonkin ”aikuismaisempaan” eikä vain tulla kohdelluksi lapsena. Yläasteikäisiä nuoria kiinnostaa asiantuntijoiden faktatieto oman aihealueen ilmiöistä. Tieteenpäivät toivat mukavaa vaihtelua kouluarjen keskelle. Olisi mukavaa myös tulevaisuudessa päästä osallistumaan vastaavanlaisiin tapahtumiin.
MIKKELIN TIETEEN PÄIVÄT 13.-16.4.2021 KOKO OHJELMA
Huippuasiantuntijoita ja ajankohtaista tietoa kaikille avoimessa ja maksuttomassa webinaarissa
TI 13.4.2021
9.00-10.00 Tieteen päivien avaussanat ja Sessio Taistelu totuudesta: Tiede ja valetieto
10.15-10.30 Tiedesatutunti: Omelia satumainen puutarha
13.00-14.00 Voiko tilastoilla valehdella
15.00-16.00 Miten tulevaisuustieto auttaa ruokajärjestelmää muuttumaan kestävämmäksi?
KE 14.4.2021
9.45-10.45 Historia on vaarallinen oppiaine
13.15-14.15 Hyvä ja paha tieto yhteiskunnan murrosten tulkkina
18.00-20.00 Planetary Health – mikä planeetalla sairastuttaa ja tervehdyttää?
TO 15.4.2021
9.45-10.45 Sustainability in Business
13.15-14.15 Positiivinen vai negatiivinen kemia?
16.30-18.00 Metsä ja ilmastonmuutos – Ilmastonmuutos ajurina metsäsektorin muutokselle
PE 16.4.2021
9.00-10.00 Eroon fossiilisista polttoaineista
13.00-14.00 Hyvä Länsi, paha Itä? -sessio ja Tieteen päivien päätössanat
Tieteen päivillä eri alojen tutkijoita ja asiantuntijoita puhuttavat ajankohtaiset aiheet. Tieteen päivien teemana tänä vuonna on hyvä ja paha tieto. Mikkelin tieteen päivien ohjelma tarjoaa näkökulmia muun muassa historian vaarallisuuteen, siihen mikä planeetalla sairastuttaa, Saimaan mikromuoveihin sekä nähdäänkö metsä puilta.
Tieteen päivien kysymykset liittyvät monella tavalla hyvään elämään ja tieteen merkitykseen. Voiko kaikkea tietoa käyttää sekä hyvään että pahaan? Mitä eroa on tiedolla ja mielipiteellä? Miten aivomme käsittelevät uutta tietoa? Keitä tieto palvelee tulevaisuudessa? Tutustu ohjelmaan ja seuraa luentoja verkossa.
Tiistaina 13.4.2021 keskustellaan tieteen suhteesta valetietoon sekä tulevaisuustiedon keinoista auttaa rakentamaan kestävämpää ruokajärjestelmää. Kaikille satujen ystäville on luvassa yliagronomi Bertalan Galambosin tiedesatutuokio. Sadun sisältö korostaa ympäristö- jaa puutarhatietoisuutta lapsille.
Keskiviikkona 14.4.2021 julkistetaan Tieteenkesyttäjä 2021, Tieteenkesyttäjä junior sekä International Business kandidaattiohjelman paras kandityö. Keskiviikon ohjelmassa pohditaan, mikä planeetalla sairastuttaa ja hyvän ja pahan tiedon vaikutusta sekä historian vaarallisuutta.
Torstai 15.4.2021 tarjoaa näkökulmia siihen, toimiiko ilmastonmuutos ajurina metsäsektorin muutokselle ja onko kemia negatiivista vai positiivista. Torstain englanninkielisessä aamusessiossa kerrotaan kestävästä liiketoiminnasta ja esitellään Mikkelissä toimiva Aalto-yliopiston International business –koulutusohjelma.
Perjantaina 16.4.2021 paneudutaan teemaan, kuinka päästä eroon fossiilisista polttoaineista ja haetaan vastauksia siihen, onko Länsi automaattisesti hyvä ja Itä paha.
Mikkelin Tieteen päivien vastuullisena järjestäjänä toimii Mikkelin yliopistokeskus (MUC). Yhteistyössä mukana ovat myös Luonnonvarakeskus Mikkeli, Mikkelin lukio, Mikkelin Urheilupuiston yläkoulu, Mikkelin seutukirjasto sekä Mikkelin kaupunki. Erillisten sessioiden toteutuksessa mukana ovat myös Metsäkeskus sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti.
Tule mukaan seuraamaan keskusteluja. Voit kommentoida ja esittää kysymyksiä verkossa.
PS. Kirjavinkit Mikkelin Tieteen päiviin Lumme-kirjastosta
Ohjeita osallistujille
- Tapahtuman sessiot ovat avoimia ja maksuttomia kaikille liittyjille.
- Suosittelemme liittymistä sessioihin selainsovelluksen kautta.
- Liittymisongelmissa käynnistä koneesi uusiksi ja yritä sen jälkeen uudelleen.
- Jos oma työorganisaatiosi rajoittaa liittymisiä, niin otathan yhteyttä omaan IT-tukeesi.
- Osallistujien mikrofonit ja videokamerat ovat mykistettyinä sessioiden ajan.
- Kysymyksiä voi esittää chatin ja QA-palstan kautta ja niihin vastataan puheenvuorojen jälkeen ja osaan tilaisuuden jälkeen MUC.fi verkkosivuilla kootusti.
- Tieteen päivien sessiot tallennetaan ja ne ovat avoimesti katsottavissa noin kaksi viikkoa tilaisuuden päätyttyä MUC YouTube-kanavalla.