Yrittäjät takovat tarinoista uusia tuotteita

Kuvassa vasemmalta: Arja Tallberg, Sirpa Laitinen, Katja Antonoff ja Inna Kopoteva (kuvasta puuttuu Ville Hyyryläinen)

Ruoka- ja matkailualan ammattilaisille on suunniteltu Tuote ja tarina -koulutus auttaa alojen toimijoita kehittämään ja tuottamaan innovatiivisia, houkuttelevia tuotteita ja palveluita sekä tarjoaa kattavan näkymän kestävän liiketoiminnan keskeisiin näkökohtiin. Koulutus järjestettiin keväällä 2024 ja toteutetaan nyt syksyllä uudelleen.

Tuote ja tarina -koulutuksesta ottaa oppia niin Yöveden Ateljeekoti kuin Mikkelin lentokenttäkin.

Mitä yhteistä on taideateljeella ja lentokentällä? Molemmat ovat ottamassa oppia Ruralia-instituutin ja Mikkelin yliopistokeskuksen yhdessä järjestämältä Tuote ja tarina -koulutukselta.

Ruoka- ja matkailualan toimijoille suunnattu koulutus keskittyy kestävään ruoka- ja matkailualan liiketoimintaan ja tarjoaa työkaluja tuotteistamiseen ja tarinallistamiseen. Painopiste on omien kehittämistarpeiden tunnistamisessa.

Tavoitteena on, että osallistujat kehittävät koulutuksen aikana vähintään yhden uuden tuotteen tai palvelun. Yrittäjät pohtivat itse ratkaisuja, ja me järjestäjät tarjoamme heille sparrausta.

– Haluamme varmistaa, että osallistujat saavat konkreettista hyötyä yritykselleen”, sanoo koulutuksen vastuuopettaja, tutkijatohtori Inna Kopoteva Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Tavoitteena on myös luoda osallistujien välille keskustelua ja verkostoja. Keväällä alkanut ensimmäinen koulutus on houkutellut neljä osallistujaa Etelä-Savosta. Syksyllä alkaneeseen toiseen koulutukseen on tulossa kuusi osallistujaa ympäri Suomea.

– Keväällä alkanut koulutus on ollut erinomainen. Tämä on käytännönläheinen tapa oppia, kun kokoonnumme livenä porukalla. Etänä emme ole halunneet edes koulutusta tarjota. Siinä häviää keskusteluyhteys. Mukaan olisi kyllä mahtunut enemmänkin osallistujia, mutta hyviä tuloksia tuli näinkin, sanoo asiantuntija Merja Hölttä Mikkelin yliopistokeskuksesta.

Ohjelma koostuu 12 lähipäivästä, mitkä on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa järjestettiin keväällä 2024 ja toinen osa syksyllä. Kevään aikana kehitetty tuote tai palvelu pilotoitiin kesällä, ja syksyn jaksolla sen toimivuutta arvioitiin sekä jatkokehitettiin.

Syksyllä alkava koulutus on rytmitetty samaan tapaan, vain lähipäivien suhteen on tehty muutoksia kevääseen verrattuna. Koulutus on osallistujille maksuton ja mahdollistettu Mikkelin yliopistokeskuksen ja OKM:n rahoituksella.

Yksi kevään osallistujista on projektipäällikkö Ville Hyyryläinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. Hänen tehtäviinsä kuuluu Mikkelin lentokentän kehittäminen. Hyyryläinen uskoo, että uusille ideoille ja tarinoille on nyt tilaa, kun teknologia uudistuu ja Naton pohjoisten joukkojen alaesikunta asettuu Mikkeliin.

Hyyryläisen mukaan pohdinnassa on muun muassa se, että kenttä olisi tukikohta sähköiselle ja miehittämättömälle lentämiselle.

– Nato on valtava mahdollisuus myös lentokentälle. Esikunnan tulo on jo vaikuttanut, puhelin on kyllä soinut, Hyyryläinen sanoo.

Pertunmaalainen Arja Tallberg vuokraa lomamökkiä airbnb-palvelun kautta. Kolme vuotta sitten Tuusulasta Pertunmaalle muuttanut Tallberg on toiminut vuokramökkimarkkinoilla kuusi vuotta. Tallberg pohtii parhaillaan, onko nyt oikea aika investoida yritykseen. Kasvulle on edellytyksiä, sillä mökkitontilla on 450 metriä rantaviivaa. Asiakkaille on joka tapauksessa personoitua palvelua.

– Asiakkaalle haluamme tunteen, että hän on tullut meidän vieraaksemme meidän mökillemme. Koulutus on ollut hyvä, ja on ollut erittäin antoisaa keskustella kollegoiden kanssa, Tallberg sanoo.

Mikkeliläinen Sirpa Laitinen vuokraa Saimaalla yrityksensä Sirlai Oy:n kautta mökkiä, jonka erikoisuutena on esteettömyys.

– Muutan 70-luvun mökkiä esteettömäksi. Suurin ongelma oli puucee, jossa oli portaat, kapea ovi ja liian vähän tilaa apuvälineiden käyttäjälle. Nyt kohteeseen on toteutettu tilava, pyörällisen apuvälineen käyttäjällekin sopiva esteetön puucee. Tavoite on, että mökki saadaan ensi kesänä käyttöön.

Laitisen yritys tarjoaa esteettömyyssuunnittelua ikääntyneille ja vaikkapa mökin helppokäyttöisyydestä haaveileville. Hänellä on muotoilijan, sairaanhoitajan ja sisustusarkkitehdin koulutus sekä yli 30 vuoden työkokemus.

– Moni ikääntynyt tai näön heikkenemisestä kärsivä voi nauttia mökistä itsenäisesti pitkään, kun sen esteettömyyspuutteet korjataan. Apua saa paikan päällä tehtävällä esteettömyyskartoituksella ja toimenpideohjeistuksella.

Yöveden Ateljeekoti toimii vuonna 1893 valmistuneessa entisessä Himalansaaren koulussa, keskellä puhdasta luontoa ja vanhaa kulttuurimaisemaa. Ateljeekoti tarjoaa majoitusta, elämyksellisiä kursseja ja toimii kuvataitelija Katja Antonoffin ateljeena.

– Kesäkausi toimii hyvin, mutta nyt etsimme tuotteita, joilla sesonkia voisi jatkaa, sanoo Antonoff, joka on ollut ateljeen vetovastuussa kaksi vuotta.

Antonoffin oma vahvuus alue on akvarellimaalaus, jonka kurssit vetävät hyvin väkeä Himalansaareen. Tarjolla on myös erilaisia kirjoittamiseen ja hyvinvointiin liittyviä retriittejä, sekä tilauskursseja ryhmille.

– Tämän koulutuksen antia hän pitää oivallisena. Tarjolla on sparrausta ja uusia ajatuksia muilta kurssilaisilta, kuvaa Antonoff sanoo.

Lisätietoja:

• Asiantuntija Merja Hölttä, Mikkelin yliopistokeskus, koordinaatioyksikkö, puh. 050 336 5297, merja.holtta@muc.fi
• Projektipäällikkö Inna Kopoteva, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, puh. 041 5272537, inna.kopoteva@@helsinki.fi
• https://muc.fi/yhteistyo/yhteistyo/taydennyskoulutus/koulutus/