Suomalainen ympäristöosaaminen veti Olga Pastushokin Pietarista Mikkelin. Hänen tavoitteenaan on maailma, jossa ei synny jätettä.
1.Kertoisitko itsestäsi?
Olen lähtöisin pienestä Kroptkinin kaupungista Etelä-Venäjältä. Olen opiskellut ympäristötekniikan kandidaatiksi ja turvallisuusteknologian maisteriksi Pietarissa, Saint-Petersburg Mining Universitystä.
2. Millainen on tutkijan polkusi? Mikä on päämääräsi?
Aloitin nuorena tutkijana Pietarissa, missä toimin assistenttina. Kirjoitin julkaisuja ja esittelin niitä konferensseissa. Sieltä tuli vahva pohja tieteelliselle uralleni. Sitten työni jatkui maisteriohjelmassa LUT:in Mikkelin kampuksella ja nyt edelleen tohtoriopiskelijana Mikkelissä.
Tutkijana kiinnostukseni on ensisijaisesti vedenkäsittelyssä. Projektiemme perusta on kaikessa kestävyys. Emme pidä jätevesiä enää pelkästään ympäristöjätteenä vaan arvokkaana lähteenä, joka sisältää ravinteita, arvokkaita metalleja ja kierrätettävää energiaa.
Tavoitteeni on kehittää jätevesien käsittelyteknologiaa, joka vie kohti kestävää ja fiksua tulevaisuutta. Toivon, että puhdas vesi on kaikkien saavutettavissa maailmassa, luonnonvarat ovat kierrätettävissä tehokkaasti, vihreä energia on käytössä ja jätettä ei synny lainkaan. Työmme avulla pyrimme siihen, että tämä visio olisi entistä mahdollisempi.
3. Mikä toi sinut Suomeen?
Pietarin Mining Universityllä oli vahvaa yhteistyötä eurooppalaisten yliopistojen kanssa. Nuorena ja aktiivisena tutkijana minulla oli kiinnostusta kansainväliseen yhteistyöhön, ja tutustuin suomalaisiin yliopistoihin, joiden puhdas teknologia ja ympäristöteknologia inspiroivat minua. LUT:illa ja Mining Universityllä oli aiemmin yhteinen ohjelma, jonka kautta tulin Suomeen tekemään kemian insinöörin tutkintoa vedenkäsittelyn alalta.
4. Työskentelet tutkijana 3D-projektissa. Kertoisitko siitä?
Vuonna 2024 aloitin tutkijana suuressa, monitieteisessä Arctic Water Excellence (AWE) -hankkeessa, jossa tutkin lääkejäämien poistamista jätevedestä. Lääkejäämät ovat uhka vesistöiden ja ihmisen terveydelle. Käytämme fotokatalyyttistä degradation prosessia, jossa hyödynnetään 3D-tulostusta.
5. Millaista on työskennellä ja elää Mikkelissä ja Suomessa?
Pidän LUT:in Mikkelin kampuksesta erittäin paljon ja sen mahdollisuudet paranevat ja kehittyvät kaiken aikaa. LUT Mikkeli vetää puoleensa tutkijoita ympäri maailmaa. Olen ylpeä, että saan olla osana erinomaista tutkijayhteisöä ja saan työskennellä kestävän tulevaisuuden hyväksi.
Olen myös kiitollinen, että me kansainväliset tutkijat saamme Mikkelissä mahdollisuuden hyvään ja turvattuun arkeen.