Yliopistomaailma oli outo ja ihmeellinen

Töissä täällä: Sirpa Piskonen

Sirpa Piskosen tie yliopistomaailmaan kulki tehdastyön ja yrittäjyyden kautta. Ensimmäinen työpaikka oli kahdeksan vuoden rupeama Mölnlycken laadunvalvonnassa, jota seurasi muutaman vuoden jakso yrittäjänä.

Kirjoittaminen kiinnosti kuitenkin enemmän nuorta naista ja hän opiskeli Otavan Opistossa tiedotus- ja viestintälinjalla. Sitten seurasivat toimittajan työt Viikkoset-lehdessä ja freelancerina sekä jakso Mikkelin sotilasläänin esikunnassa sihteerinä.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin Mikkeliin Piskonen tuli johdon sihteeriksi elokuussa 1999. Johdossa toimi tuolloin ja vielä vuosia eteenkin päin professori Pirjo Siiskonen.

– Yliopistomaailma oli aloittaessani ihan outo ja ihmeellinen minulle, mutta kivojen työkavereiden avulla pääsin siihen nopeasti sisälle. Parasta työssäni ovat ihanat työkaverit.

Ruralia-instituutti on Piskosen mielestä erittäin innostava, joustava ja tasa-arvoinen työyhteisö. Hän kehuu työnantajaansa myös siitä, että sai työn ohella ja työnantajan kustantamana suorittaa Helsingissä Markkinointi-instituutissa sihteerin ammattitutkinnon.

Myllerrystäkin on kyllä ollut riittämiin. Ruralia-instituutti on Piskosen uran aikana käynyt läpi monta organisaatiomuutosta, ja nimikin on vaihtunut Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksesta Ruralia-instituutiksi.

– Vuonna 2016 Yliopistopalveluiden perustaminen Helsingin yliopistoon merkitsi myös minun tehtäväni siirtymistä Ruralian henkilöstöstä uuteen organisaatioon, jolloin esimies vaihtui Helsinkiin ja sain paljon uusia kollegoja. Käytännön työtehtäviini muutos ei vaikuttanut.

Mielekkyyttä toimenkuvaan yleishallinnon sihteerin tehtävien rinnalle on antanut yhä kasvava viestinnän merkitys instituutissa. 

– Siinä olen päässyt hyödyntämään toimittajan työssä saamaani kokemusta. Olen mukana tekemässä instituutin omaa tiedotuslehteä, ylläpitämässä verkkosivuja sekä julkaisemassa uutisia some-kanavissa. 

Piskonen sanoo, että viestintä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan sisällä – jonka yksi osasto Ruralia-instituutti on – on tärkeä osa tiedonvälitystä.

– Ruralia-instituutti, jonka toinen toimipaikka sijaitsee Seinäjoella, on osana Helsingin yliopistoa sekä Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksia, todella mielenkiintoinen työpaikka, jossa pääsee kuulemaan ja näkemään ensimmäisten joukossa kaikenlaisista uusista tutkimustuloksista.

Mukavaa työyhteisöä ja kivoja työkavereita ennakoi Piskonen varmasti kaipaavansa, kun hän siirtyy vuoden 2023 aikana eläkkeelle.

– Onneksi minulla on viisi ihanaa lapsenlasta, jotka varmasti osaltaan auttavat minua tässä elämänmuutoksessa. Ja jos ikävä oikein iskee, olen varmaan vielä myöhemminkin tervetullut pistäytymään työpaikan Kettu-kahviossa pullapitkon kanssa, Sirpa Piskonen arvelee.

Juttu: Tapio Honkamaa
Kuva: Antero Teittinen