Tieteen päiviä vietetään ensimmäistä kertaa samanaikaisesti eri kaupungeissa

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään 11.–15.1.2023 Helsingissä. Saman viikon aikana Tieteen päiviä vietetään myös Turussa, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Rovaniemellä. Rinnakkaisista tapahtumista lähetetään verkon välityksellä ohjelmaa kaupungista toiseen. Mikkelin Tieteen päivien pilottisessio järjestetään 11.1.23 klo 15.00-16.45 ja se striimataan suorana Helsingin Tieteen päiville. Session otsikko on ”Liiketoiminnan uusi tulevaisuus?”
Verkkolähetykset eri Tieteen päiviltä monipuolistavat tapahtumien ohjelmaa kaikissa kaupungeissa. Lasten yliopisto -toiminnan konkari Turun yliopisto lähettää lapsille sopivaa tiedeohjelmaa, kun taas vastuulliseen matkailuun erikoistunut Lapin yliopisto lähettää ohjelmaa matkailun alalta. Mikkelissä puhuttaa muuttuva liiketoiminta ja Jyväskylän yliopistossa keskustellaan yhteiskunnan ajankohtaisista kriiseistä. Helsingin Tieteen päivien runsaasta ohjelmakattauksesta löytyy monenlaista katseltavaa.
Samanaikaisilla Tieteen päivillä kokeillaan myös verkkolähetysten katselemista yhdessä. ”Koronapandemian aikana verkkoon siirtyneitä tiedetapahtumia seurattiin yksin kotona, mutta tulevana vuonna Tieteen päivien lähetyksiä keräännytään katsomaan yhdessä”, Tieteen päivien vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä toteaa.
Verkkolähetysten puhujille voi esittää reaaliaikaisia kysymyksiä ja keskustelua voi jatkaa verkkolähetyksen jälkeen paikallisesti. Eri kaupunkien Tieteen päivien ohjelmat on rakennettu siten, että ne tuovat uusia näkökulmia verkon välityksellä nähtäviin ohjelmakokonaisuuksiin.
Tieteen päiviä on järjestetty Helsingin ulkopuolella vuodesta 2011 alkaen. Rinnakkaisten tapahtumien järjestämistä kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa. Niiden lisäksi tulevana vuonna järjestetään kaksipäiväisiä Tieteen päiviä Tampereella (20.1. ja 28.1.), Mikkelissä (22.–23.2.) ja Itä-Suomessa (Joensuussa 18.9. ja Kuopiossa 19.9.).
Tieteen päivien 2023 teema ja graafinen ilme julkistetaan Turun Kirjamessuilla 1.10.2022. Ohjelma julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla 27.10.2022.
Tieteen päivien järjestelyistä Helsingissä vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland ja Tieteen tiedotus ry. Muissa kaupungeissa Tieteen päiviä järjestävät paikalliset yliopistot. Tieteen päiviä eri kaupungeissa tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Tieteen tiedotus ry.
Lisätietoja:
Mandi Vermilä
Vastaava tapahtumatuottaja
Tieteellisten seurain valtuuskunta
mandi.vermila(at)tsv.fi | 044 346 9492
Kuva: Pihla Liukkonen/Kontrastia