Entinen kesäkurssilainen tuli Etelä-Savoon nyt apulaisprofessorina

Rike Stottenin paluu Mikkeliin

Mikkelin yliopistokeskuksen kesäluennoitsijana vieraillut apulaisprofessori Rike Stotten on tutkinut paljon vuoristoseutujen maataloutta. Suomen ruuantuotannossa hän näkee paljon samoja piirteitä kuin Alppimaissa.

Stotten on kotoisin Saksasta ja on asunut myös Sveitsissä ja Ranskassa. Nyt hän työskentelee Itävallassa Innsbruckin yliopistossa apulaisprofessorina, joka on erikoitunut maaseudun sosiologiaan sekä ruuantuotantoon.

Maaseutututkimus kiehtoi Stottenia, vaikka hän on kotoisin Saksan teollistuneesta osasta.

– Olen erittäin teollistuneelta seudulta, mutta olin vaihdossa Norjassa ja siellä innostuin maaseudusta ja ruoantuotannosta.

Kesällä Stotten vietti kuukauden Mikkelissä vierailevana luennoitsijana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijan Galina Kallion kutsumana. Apulaisprofessori ei ole Mikkelissä ensimmäistä kertaa.

– Olin Mikkelissä nuorena opiskelijana kesäkoulussa 2012. Se oli hyvä kokemus, kun saunat ja monet muut asiat tulivat tutuiksi jo tuolloin, Stotten naurahtaa.

Stotten päätyi akateemiselle uralle, vaikka hän oli yliopisto-opintojen jälkeen muissa töissä yrityselämän puolella. Hän koki, että opetus ja tutkiminen ovat hänelle hyvä yhdistelmä.

– Ruoka on luonnollisesti keskeisen tärkeä asia, mutta välillä mietin, ymmärtävätkö ihmiset sitä. Galina Kallion kanssa teemme syvää yhteistyötä vaihtoehtoisten ruuan tuotantotapojen parissa.

Stottenia kiinnostavat suomalaisen maatalouden tilarakenne sekä ruuantuotanto yleensä ja vaikkapa Suomen Akatemian ruokaohjelman ohjelmajohtajan, professori Juha Heleniuksen ajatukset ja tutkimukset.

– Haluan saada tietoa maataloustuista ja vaihtoehtoisista tuotantomuodoista Suomessa

Millaisia ajatuksia Stotten tuo tullessaan Mikkeliin ja Suomeen?

– Tuon vuoristoalueen osaamista Mikkeliin. Suomi onkin tasainen maa, mutta pohjoinen sijainti tekee oloista samankaltaiset kuin Keski-Euroopan korkeilla alueilla.

Teksti: Tapio Honkamaa