Tuman upouusi laboratorio odottaa maisteriopiskelijoita

Professori Amit Bhatnagar johtaa Mikkelin uutta koulutusohjelmaa

–  Odotan erittäin innoissani uusia opiskelijoita Mikkeliin, sanoo LUT-yliopiston vesienkäsittelyn professori Amit Bhatnagar.

Professori seisoo uutuuttaan kiiltävässä LUT-yliopiston erotustekniikan laboratoriossa Tuma-rakennuksen alakerroksessa Mikkelin Kirjalassa. Laboratorio uudistettiin viime kesänä täysin ja nyt Mikkelissä on Suomen moderneimmat fotobioreaktorit levätutkimukseen. Osa vedenkäsittelyn uusista tutkimuslaitteista on vielä saapumatta.

Vuoden 2023 syksyllä LUT-yliopisto aloittaa Mikkelissä vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutuksen Bhatnagarin johdolla. Mikkelille tämä on iso harppaus, sillä se on ensimmäinen yliopistotason maisteriohjelma kaupungissa.

– Olot tutkimukselle ja opetukselle ovat Tumassa erittäin hyvät. Kollegat ovat avuliaita ja ystävällisiä, joten voin sanoa olevani hyvin tyytyväinen työskentelyyni LUT-yliopiston leivissä Mikkelissä, Bhatnagar sanoo.

Professori Amit Bhatnagar, LUT-yliopisto
Professori Amit Bhatnagar, LUT-yliopisto

Aloituspaikkoja uudessa maisteriohjelmassa on 20–25. Koulutusohjelma on englanninkielinen ja opintoihin voivat hakea opiskelijat, joilla on jo alempi korkeakoulututkinto esimerkiksi kemian, kemiantekniikan, prosessitekniikan tai ympäristötekniikan alalta. Laajuudeltaan ohjelma on 120 opintopistettä. Haku maisteriohjelmiin alkaa loppuvuodesta 2022.

Erotustekniikan vesiteknologian osaajat ovat avainasemassa ratkaistaessa elintärkeää kysymystä puhtaan veden riittävyydestä. Bhatnagar sanoo tiedemiehenä etsivänsä ratkaisuja ihmiskunnan suuriin ympäristökysymyksiin.

– Etsimme keinoja, joilla jätevesiä voidaan käsitellä kestävästi ja tehokkaasti. Keinojen tulee olla käyttökelpoisia myös köyhissä maissa, sanoo Bhatnagar, joka on tutkimusalansa kansainvälisesti tunnetuimpia ja viitatuimpia tutkijoita.

Yksi Bhatnagarin tutkimuskohde on mikroleviin perustuva jätevedenkäsittely, jossa ravinnejäämiä ja mikrohiukkasia poistetaan jätevedestä levän avulla. Tavoitteena on lisäksi, että jäljelle jäävästä biomassasta tehdään biolannoitteita.

Bhatnagar työryhmineen tavoittelee levänpuhdistusteknologiaa, joka on halpa ja ympäristöystävällinen tapa puhdistaa jätevesiä

– Tarvitsemme vielä kolmesta viiteen vuotta, jotta voimme saada käytännön tuloksia.

 Vesitekniikan DI-ohjelma tukee Mikkeliin kehittyvää Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskusta, jossa erityisosaamisena ovat jätevedenpuhdistusteknologiat, prosessisuunnittelu ja lietteen käsittely.

DI-ohjelman saaminen Mikkeliin on huomattava vahvistus myös Mikkelin yliopistokeskukselle.

LUT-yliopistolla toimii Mikkelissä kuusi professoria ja 25 tutkijaa. Lisäksi 10 tutkijan työ Lappeenrannassa sivuaa Mikkelissä tehtävää tutkimusta. Yhteensä erotustekniikan osastolla työskentelee noin 100 tutkijaa.

DI-koulutuksen edellytys oli yritysten myönteinen suhtautuminen. Käynnistämisrahoitusta ovat myöntäneet Suur-Savon energiasäätiö, Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur- Savo, Mipro Oy, Operon Group Oy, LähiTapiola Savo-Karjala, Mikkelin yliopistokeskus ja Mikkelin kaupunki.

Juttu: Tapio Honkamaa

Kuvat: Pihla Liukkonen, Kontrastia,
Päivi Kapiainen-Heiskanen