Mikkelin yliopistokeskus ja Mikkelin kesäyliopisto järjestävät tieteen superviikon tammikuussa 2025. Tiedeviikko starttaa Mikkelin Tieteen päivillä 8.-9.1.2025. Tieteen päivien teemana on oivallus ja erehdys.
- Mikkelin Tieteen päivien ohjelma on koottu laajan verkoston kanssa yhteistyönä ja Tieteen päivien sessioita järjestetäänkin ympäri kaupunkia. Tämänkertaisen Tieteen päivien teema on mielestäni tiedeyhteisölle erinomainen, sillä monen oivalluksen taustalla on erehdys, yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen kertoo.
Mikkelin Tieteen päivät sisältää asiantuntijapuheenvuoroja muun muassa vedestä, ruoasta ja kestävästä metsäenergiasta. Lapsille ja nuorille järjestetään toiminnallinen tuokio Saimaan ruokakulttuuriin ja vastuulliseen ruokajärjestelmään liittyen. Tieteen päivillä pohditaan myös, miltä kaupungit näyttäisivät nuorten suunnittelemana. Yleisöluennolla pohditaan miten ja miksi menneisyydellä oikeutetaan nykypäivän toimia Venäjällä sekä kerrotaan Etelä-Savon multipersoonasta Carl Axel Gottlundista. Mikkelin Tieteen päivät päättyy 9.1. Virpi Suutarin elokuvaan Havumetsän lapset, joka on kaikille avoin ja maksuton.
Tiedeviikkoa jatkaa Mikkelin Akatemia 10.-11.1.2025. Tulevan Akatemian otsikkona on Ajattelun valta, voima ja vastuu.
- Mikkelin Akatemian suunnittelun lähtökohtana oli havainnot siitä, miten tässä ajassa on leimallista erilaisten ajattelutapojen törmääminen toisiinsa. Populistiset äänenpainot voittavat usein julkisessa keskustelussa tiedelähtöiset ja faktoihin perustuvat näkemykset. Akatemian suunnitteluryhmässä heräsi kysymys, onko taitomme ajatella hukassa, valottaa rehtori Anne Havukainen Mikkelin kesäyliopistosta.
Akatemiassa ajattelupohdintoja johtaa mikkeliläislähtöinen kirjailija Karo Hämäläinen. Ajattelun sudenkuoppia kaivelee filosofi Markus Neuvonen. Huumorin ajattelua provosoivaa luonnetta valottaa filosofian tohtori Laura Hokkanen. Kuvataiteilija Jani Leinonen kertoo tutkimus- ja näyttelyprojektistaan, joka käsittelee sensuuria, vaientamisesta, muistamisen vaikeutta, ylisukupolvisia traumoja pelkoja. Leinonen kysyy puheenvuorossaan, miten tietoa jaetaan suullisena perinteenä, kun aiheesta ei saa julkisesti puhua. Professori Pirjo Hiidenmaa tarkastelee tiedon lukutaidon merkitystä ja sitä miksi emme hyödynnä olemassa olevaa tietoa ongelmien ratkaisussa. Filosofian tohtori Sanna Ala-Kortesmaa ruotii kuuntelemisen ja dialogisuuden merkitystä toistemme ajattelun ymmärtämisessä. Tietokirjailija Johanna Vehkoo nostaa puheenvuorossaan keskiöön kysymykset, mitä sananvapaus oikeastaan tarkoittaa ja onko toisten sana vapaampi ja arvokkaampi kuin toisten. Akatemian päättää väitöskirjatutkija Ilmari Hirvonen kysymykseen, miten tiede voidaan erottaa tieteen valepukuun verhoutuneesta näennäistieteestä?
Mikkelin Tieteen päivät ja Mikkelin Akatemia eroavat perinteisistä luennoista niiden keskustelevan ja vuorovaikutteisen luoneensa takia, osallistujat voivat halutessaan osallistua keskusteluun ja esittää puhujille kysymyksiä.
Lisätietoja:
- pääsihteeri Matti Malinen, Mikkelin yliopistokeskus, matti.malinen@muc.fi
- https://mikkelintieteenpaivat.fi/
- rehtori Anne Havukainen, Mikkelin kesäyliopisto, 050 367 1449, anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi
- https://www.mikkelinkesayliopisto.fi/mikkelin-akatemia