Panostamalla metsiin parannetaan Etelä-Savon maaseudun elinvoimaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LUT-yliopiston ja Helsingin yliopiston Metsästä moneksi-hankkeessa pyritään parantamaan maaseudun elinvoimaisuutta lisäämällä kiinnostusta ja osaamista metsien monihyödyntämiseen. Päätarkoituksena on välittää tietoa maaseudun ja metsäalan yrittäjille, viljelijöille, metsänomistajille, maaseutualan toimijoille, virkamiehille sekä kehittäjille.

  • Etelä-Savon metsistä saatavat hakkuutulot ovat Suomen suurimmat kunnittain tarkasteltuna. Metsien elinvoimaa, kasvua sekä metsätalouden kannattavuutta tulisi edistää kestävällä metsänhoidolla. Kiristyvät vaatimukset EU:n metsäpolitiikan taholta tuovat uusia hyödyntämismahdollisuuksia kestävämmälle metsien monikäytölle.  Avainasemassa tässä ovat yksityiset metsänomistajat, sillä he omistavat peräti 76 % Etelä-Savon metsistä, hankkeen projektipäällikkö Jarno Föhr LUT-yliopistosta kertoo.

Metsillä on tärkeä rooli Etelä-Savossa. Etelä-Savon teollisuuden työntekijöistä 28 % työskentelee jo nyt metsäteollisuudessa. Yli 40 prosenttia maakunnan kokonaisenergiasta ja pääosa kaukolämmöstä saadaan metsäbiomassasta. Lisäksi metsiin liittyvät palvelut ja erikoistunut osaaminen tarjoavat monille toimeentulon maakunnassa. Hankkeella on merkitystä myös uuden Etelä-Savon alueen metsäohjelman kehittämiselle.

Hankkeen avulla saadaan uusinta tietoa metsien mahdollisista monikäytöistä ja toimijoiden suhtautumisista ja näkemyksistä niihin kestävästä näkökulmasta katsottuna. Metsien kestävässä monikäytössä yhdistyvät metsätalous ja ruoantuotannon mahdollisuudet metsästä. Uudenmaan suuntausta metsätalouden ja ruoantuotannon yhdistämisestä edustaa agrometsätalous, jossa puita kasvatetaan pelloilla ja ruoantuotanto tuodaan metsän puolelle.

Hankkeessa tarkastellaan eteläsavolaisia metsiä kestävän metsätalouden kannalta, joka tarkoittaa taloudellisia, ekologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia kestävyyden ulottuvuuksia. Hanke toteutetaan EU:n maaseuturahaston tuella Etelä-Savon maakunnassa ja se päättyy 31.12.2026.

Lisätietoa: