Ideasta aiheeksi ja aiheesta opinnäytetyöksi
Jokainen korkeakouluopiskelija työstää opintojensa loppuvaiheessa opinnäytetyön, joka on tutkimus- tai kehittämistehtävä. Se tehdään todelliseen tarpeeseen, jolloin organisaatio saa konkreettisen hyödyn opinnäytetyön tuloksista sekä uutta tietoa ja näkemystä. Opinnäytetyö tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden tutkia ja kehittää omaa toimintaansa. Opinnäytetyön avulla voi myös selvittää, olisiko organisaatiolla tarvetta isommalle maksulliselle toimeksiannolle. Huomioitavaa on, että korkeakoulujen opinnäytetyöt ovat julkisia. Ne ovat tutkinnon osia, joiden tulee olla avoimesti arvioitavissa. Erillisellä sopimuksella opinnäytetyöstä voidaan jättää pois organisaation tunnistetiedot tai salassa pidettävät tiedot.
Mikkelin yliopistokeskuksen yhteistyöyliopistojen opinnäytetyöprosessit on kuvattu tarkemmin tässä mainittujen teemojen mukaan:
- Kansainvälinen liiketoiminta ja yrittäjyys (Aalto-yliopisto ja LUT-yliopisto)
- Kemiantekniikka ja vesiteknologia (LUT-yliopisto)
- Elintarviketiede (elintarvikekemia, prosessit tai -hygienia) (Helsingin yliopisto)
- Maataloustiede (agroteknologian, kotieläin-, kasvintuotanto-, maaperä- ja ympäristötieteiden tai luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden kysymykset) (Helsingin yliopisto)
Tarkemmat opinnäytetyöprosessikuvaukset teemoittain löytyvät oheisen linkin kautta https://muc.fi/wp-content/uploads/2024/10/MUC-yhteistyoyliopistojen-opinnaytetyoprosessit-2024-2.pdf
Prosessikuvauksesta löytyy myös kyseisen teeman yhteyshenkilön tiedot, kehen kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun idea ja ajatus mahdollisesta opiskelijoille tarjottavasta opinnäytetyöaiheesta nousee esille.
Tukea opiskelijalle opinnäytetyön tekemiseen
Lukuvuonna 2024 – 2025 tehtäviin opinnäytetöihin on opiskelijan mahdollista hakea MUC-apurahaa.
Opiskelija voi hakea apurahaa Etelä-Savoon tehtävään opinnäytetyöhön. Se on kohdennettu Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston opiskelijoille. Apurahan tarkoituksena on auttaa alkuun ja palkita hyvin tehdystä, Etelä-Savoa hyödyttävästä opinnäytetyöstä.
Opinnäytetyön aihe on vapaa ja voi tulla opiskelijalta itseltään tai yhteistyökumppanilta. Edellytyksenä on, että opinnäytetyö kehittää ja vahvistaa Etelä-Savon alueellista osaamista ja tuottaa Etelä-Savon alueella toimiville yrityksille, organisaatioille tai muille toimijoille uutta tutkimustietoa. Yhteistyötä Etelä-Savossa toimivan yrityksen, organisaation tai muun toimijan kanssa pidetään etuna, mutta se ei ole edellytys apurahan saamiselle.
Opinnäytetyö voi olla kandidaatin tutkielma tai maisterintutkielma. Apuraha maksetaan aina suoraan opinnäytetyöntekijälle. Apuraha on tarkoitettu ensisijaisesti niihin opinnäytetöihin, joista hakija ei saa palkkaa tai muita avustuksia.
MUC yhteistyöyliopistojen opinnäytetyöprosessit 2024 (2)