MUC-apurahalla palkittiin jälleen Etelä-Savoa hyödyttäviä opinnäytetöitä

Mikkelin yliopistokeskus on myöntänyt viidelle opiskelijalle apurahan opinnäytetyötä varten. Yliopistokeskus julkaisi maaliskuussa 2025 kokeiluna haettavaksi viisi 1000 euron apurahaa Etelä-Savoon tehtäviin opinnäytetöihin Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston opiskelijoille. Apurahojen tarkoituksena on auttaa opinnäytetyön tekemisen alkuun ja palkita hyvin tehdystä, Etelä-Savoa hyödyttävästä opinnäytetyöstä. Edellisen kerran apurahoja myönnettiin syksyllä 2024.

  • Tällä kertaa saimme kuusi hakemusta, joista viisi valittiin apurahan saajiksi. Hakemusten mukana oli kaksi kandityötä ja neljä maisterityötä, asiantuntija Merja Hölttä Mikkelin yliopistokeskukselta kertoo.

Apurahalla palkittiin Felicia Sahin kandidaatintutkielma ‘Enhancing Graduate Employability and Job Market Integration for International Students: A Case Study of South Savo’. Sahi opiskelee Aalto yliopistossa Mikkelissä. Maisteritutkielmaan apurahan saivat: Virpi Tuukkanen, LUT-yliopisto: Naton esikuntakeskusten vaikutukset alueelliseen talouteen, palveluihin ja yrittäjyyteen, Larissa Dorta de Oliveira, LUT-yliopisto: Enzymatic conversion of lignin sekä Nikita Lukianov, LUT-yliopisto: Phosphorous recovery from aqueous solutions using 3D-printed material coated with MOF ja Amin Ahouei, LUT-yliopisto: Photocatalytic degradation of pharmaceuticals using tio2-coated 3d-printed PLA.

  • Opinnäytetöiden tekeminen on tärkeä keino rakentaa siltoja opiskelijoiden ja alueen toimijoiden välille. Haluamme kasvattaa Etelä-Savoon tehtävien yliopistojen opinnäytetöiden määrää, yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen sanoo.

Opinnäytetyön aihe oli vapaa, mutta edellytyksenä oli, että opinnäytetyö kehittää ja vahvistaa Etelä-Savon alueellista osaamista ja tuottaa Etelä-Savon alueella toimiville yrityksille, organisaatioille tai muille toimijoille uutta tutkimustietoa. Yhteistyötä Etelä-Savossa toimivan yrityksen, organisaation tai muun toimijan kanssa pidettiin etuna, mutta ei edellytyksenä apurahan saamiselle. Apuraha maksetaan saajalle kahdessa erässä niin, että siitä on apua opinnäytetyön aloitusvaiheessa ja palkitsee, kun työ on valmis ja hyväksytysti arvosteltu.

  • Viime syksynä alueellisia yhteistyökumppaneita on neljässä opinnäytetyössä ja tällä kertaa kahdessa työssä. Haemme lisää alueellisia aiheita ja yhteistyökumppaneita opinnäytetöitä varten. Aiheita ei ole koskaan liikaa, selventää Merja Hölttä.

MUC-apurahalla palkittavat työ ovat pääasiassa opinnäytetöitä, esimerkiksi kirjallisuusselvityksiä tai pienempiä tutkimuksia, joista opiskelija harvoin saa palkkaa tai avustusta. Juuri tällaiset opinnäytetyöt voivat olla yrityksille ja organisaatioille matalan kynnyksen töitä ja voivat toimia vaikkapa esiselvityksenä isommalle maksulliselle toimeksiannolle.

  • Laajempi maisteritason työ ei tarkoita automaattisesti sitä, että opiskelija saisi siitä palkkaa. Kandidaatin työhön menee laskennallisesti opintopisteiden mukaan 270 tuntia – maisterin työhön menee jo 810 tuntia, Merja Hölttä toteaa.

Mikkelissä toimivien yhteistyöyliopistojen opinnäytetyöprosessit on kuvattu tiivistetyiksi paketeiksi MUCin nettisivuille ja siellä voi tutustua teemoihin, opinnäytetöiden laajuuksiin ja aikatauluihin. Tiivistelmästä löytyy myös kyseisen teeman yhteyshenkilö.

Idean tai aiheen ei tarvitse olla täysin valmis paketti, vaan sitä voi miettiä kyseisen henkilön kanssa yhdessä pohtien työn laajuutta ja aikataulua yms. Ideoita ja aiheita voidaan myös ohjata tarvittaessa toisille yhteyshenkilöille ja toisen alan opiskelijoille.

Valmistuneista opinnäytetöistä tiedotetaan Mikkelin yliopistokeskuksen nettisivuilla muc.fi.

 

Lisätietoja: