Valtion lisärahoitus vahvistaa Mikkelin yliopistokeskusta
Pääsihteeri Matti Malinen on hyvin tyytyväinen, että valtio on panostanut lisää Mikkelin yliopistokeskukseen. Lisäpaukut on pantu yliopistokoulutuksen kehittämiseen Etelä-Savossa.
-Nyt on kehittämisen aika, ja on hyvä saada vielä otettua jatkoaskeleita eteenpäin, Malinen sanoo.
Malinen aloittaa syksystä 2020, jolloin tuolloinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pohdiskeli puheessaan, olisiko aika perustaa Suomeen uusi yliopisto.
– Uutta yliopistoa ei tule, mutta tuosta puheesta käynnistimme selvitystyön yliopistokeskuksen kehittämiseksi. Tuloksena oli selvitys, josta nousi esiin koulutuksen lisäämisen tärkeys Mikkelissä, kuvaa Malinen paperia, joka syntyi hänen johdollaan.
Syyskuussa 2021 yliopistokeskuksen johto sai kutsun tapaamiseen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan Atte Jääskeläisen kanssa. Viesti oli, että yliopistokeskuksille on tulossa erillinen rahoitus haettavaksi.
– Valmistelimme Mikkelissä kestävän talouden toimenpidekokonaisuuden, johon saimme 500 000 euroa uutta rahoitusta ministeriöltä.
Valmisteluun otettiin kaksi kärkiteemaa eli ruoka ja vesi, jotka ovat myös Etelä-Savon maakunnan kärkiteemoja. Työtä tekemään yliopistokeskuksen koordinaatioyksikköön palkattiin toukokuussa asiantuntija Johanna Ruuth.
Malisen mukaan yliopistokeskuksen vahvistuminen on erittäin hyvä uutinen. Hän kiittää hienoa tulosta, joka on saavutettu yhteistyössä Ruralia-instituutin tutkimusjohtajan Torsti Hyyryläisen ja LUT-yliopiston strategiajohtajan Janne Hokkasen kanssa.
– Olemme hyvällä tiellä, joka siis alkoi ministeri Saarikon aloitteesta kaksi vuotta sitten. Ehkä jo ensi syksynä pääsemme toteuttamaan uutta koulutusta, joka liittyy veteen ja ruokaan.
Lisäksi tavoitteena on Malisen mukaan houkutella ohjauksen avulla lisää ihmisiä Etelä-Savoon. Koulutusportti-hankkeessa syntyneen Savostamo-konseptin piirissä ovat kaikki korkea-asteen, toisen asteen ja valtaosa vapaan sivistystyön toimijoista. Hanketta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
– Haluamme tarjota ohjausta ja yksilöllisiä ratkaisuja niille, jotka opiskelevat tai harkitsevat opintoja. Tavoitteena on tuoda Etelä-Savoa esille.
Malinen korostaa, että Mikkelin yliopistoväki pelaa pienillä panoksilla, joten ne on osattava sijoittaa viisaasti. Tilannetta helpottaa se, että yhteistyö yliopistokeskuksen johdon ja emoyliopistojen kesken on erittäin hyvää.
– Mikkelissä ei ole yliopistoa, mutta maalipaikat olemme kyllä käyttäneet tarkasti hyväksi, Malinen naurahtaa.
Viime aikojen hyvät uutiset ovat jatkoa sille, että viime keväänä varmistui vesitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen aloittaminen Mikkelissä. LUT-yliopiston järjestämä koulutus starttaa 2023 syksyllä.
– DI-koulutus on mahtava avaus, johon kerättiin starttipaketti maakunnasta. Näin saamme pysyvän maisterikoulutuksen Etelä-Savoon.
Mikkelin yliopistokeskuksen muodostavat LUT-yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yksiköt. Yliopistokeskuksen vuotuinen budjetti on noin 10 miljoonaa euroa ja työntekijämäärä 120.
– Olen tyytyväinen, että olemme porukalla saaneet vietyä asioita eteenpäin. Meillä on hyviä asioita menossa, mutta kehittyminen vaatii jatkuvaa juoksemista.
Juttu: Tapio Honkamaa
Kuvat: Ulla Jurvanen