Kestävää kehitystä startupien tuotekehityksessä

Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelman parhaan  kandidaattitutkielman vuonna 2022 teki Jenni Ikonen. Tieteenkesyttäjänä 2022 palkittiin professori Juha Helenius, Tieteenkesyttäjä juniorin tunnustuksen sai lukiolainen Antti Karonen ja kunniamaininnan Ville Hahl Urheilupuiston yläkoulusta. 

Opinnoista ja Mikkelistä opiskeluajan kotikaupunkina jäi positiivinen mielikuva. BScBA-ohjelmassa parasta oli tiivis yhteisö, josta löytyi paljon hyviä ystäviä, sekä laadukas opetus, sanoo paras kandidaattitutkielma-tunnustuksen saanut Jenni Ikonen. Kuvassa vasemmalta oikealle Antti Karonen, Jenni Ikonen ja Juha Helenius.

Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelman opiskelija Jenni Ikonen kiinnostui tuotekehityksen ympäristövaikutuksista, kun aiheesta mainittiin eräällä kurssilla.

– Jo tuotekehityksen suunnitteluvaiheessa määritellään merkittävä osa tuotteen ympäristövaikutuksista, joten kestävän kehityksen tavoitteiden huomiointi on tuotteen kehitysvaiheessakin äärimmäisen tärkeää, Ikonen kertoo.  

Ikosen kandidaattitutkielman aihe oli “Kestävän kehityksen tavoitteiden integrointi suomalaisten startup-yritysten tuotekehitysprosessiin”. Hän haastatteli tutkielmaansa ajankohtaisia suomalaisia startup-yrityksiä. Syntyi malli, johon Ikonen koosti kirjallisuuden ja yritysten mainitsemia kestävän kehityksen tavoitteita tuotekehitysprosessissa.

– Erityisen mielenkiintoista ja positiivista oli huomata kuinka paljon suomalaiset startupit panostavat kestävään kehitykseen. Esimerkiksi useampi haastattelemani startup tuotti kestävämpää vaihtoehtoa johonkin saastuttavampaan materiaaliin. Haastatteluissa huomasin, että kestävä kehitys on myös mahdollisuus yrityksille, Ikonen sanoo. 

Ikosen tutkielma palkittiin Aalto-yliopiston International Business -kandidaattiohjelman parhaana kandidaattitutkielmana 2022. 

– Työn laatu ja syvyys vastaavat pro gradu -tutkielman tasoa yrittäjyyden alalla. Tutkimuksen aihe liittää sen kansainvälisesti kasvussa olevaan ajankohtaiseen akateemiseen tutkimukseen yrittäjyyden ja innovaation alalla, tuoden uusia ja mielenkiintoisia näkemyksiä käynnissä olevaan keskusteluun, toteaa tutkielman ohjaaja, LUT-yliopiston professori Mikko Pynnönen.

Helenius osaa avata tiedettä ja käsitteitä  

Vuoden 2022 tieteenkesyttäjänä palkittiin professori Juha Helenius, joka toimii Ruralia-instituutissa Mikkelissä osana Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin tiimiä. Heleniuksen asiantuntemuksen keskeiset alat, kuten kestävät ruokavaliot ja ruokajärjestelmät sekä kiertotalous maataloudessa, ovat vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun aiheita ja keskeisessä asemassa ratkaisemassa globaaleja kestävyyshaasteita.

– Professori Juha Helenius on ollut koko uransa ajan aktiivinen tiedekentän edustaja yhteiskunnallisella tasolla. Hän on ollut mukana lukuisissa haastatteluissa ja julkisissa paneelikeskusteluissa osallistuen yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.  Erityisen suurena ansiona pidetään Heleniuksen taitoja avata tiedettä ja tieteellisiä käsitteitä, mistä on osoituksena esimerkiksi hänen osallistumisensa Perheiden tiedepäivät -tapahtumaan, jossa hän vastasi lapsilta ja nuorilta tulleisiin tiedekysymyksiin, pääsihteeri Matti Malinen Mikkelin yliopistokeskuksesta kertoo valintaperusteista.  

Tieteenkesyttäjä-tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa. 

Ahkerat nuoret lahjakkuudet  

Vuoden 2022 Tieteenkesyttäjä Juniori -tunnustuksen sai Mikkelin lukion opiskelija Antti Karonen. Tunnustuksen kriteerinä on syvä intressi ja intohimo johonkin aiheeseen tai oppiaineeseen. 

Perusteluissa todettiin, että Karonen on lahjakas opiskelija erityisesti matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa ja kuuluu biologian olympiavalmennettaviin. Nuoresta asti hänellä on ollut kyky hahmottaa hankaliakin matemaattis-luonnontieteellisiä pulmia ja taipumus saada erilaisten ilmiöiden loogiset yhteydet nopeasti haltuun. Hän on myös osoittanut opinnoissaan suurta ahkeruutta ja määrätietoisuutta.

Kunniamaininnan sai Urheilupuiston yläkoulun 9C-luokan oppilas Ville Hahl, joka on paitsi erinomaisesti menestynyt koulussa, myös kiinnostunut monipuolisesti eri oppiaineista ja tieteenaloista ja kykenee lähestymään ongelmia eri näkökulmista ja keskustelemaan niistä rakentavasti. 

Kaikki tunnustukset julkistettiin Mikkelin Tiedepäivillä keväällä 2022.

Teksti: Elina Jäntti, Sirpa Rautiainen
Kuva: Ulla Jurvanen